Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές...

...ή το ΤΑΙΠΕΔ ξανάρχεται για να ξεπουλήσει 90 στρέμματα δημόσιας γης στη Μενεμένη


    Έντονη συζήτηση και πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα η ανακοίνωση της νέας παρτίδας ξεπουλήματος από το "γνωστό και μη εξαιρετέο" Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., στο οποίο έχει εκχωρηθεί με βάση το μνημόνιο η αρμοδιότητα της "αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους" (τι ευγενής τίτλος για μια τόσο βρώμικη δουλειά...). Πολλές αντιδράσεις στη Θεσ/νίκη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα έχουν προκαλέσει το ξεπούλημα ακινήτων όπως η Σαλαμίνα στην παραλία της Θεσ/νίκης, η "Σαχάρα" στη Ν. Ηράκλεια, το Πόρτο-Κουφό και το Καλαμίτσι στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, οι "Αμμόλοφοι" στην Καβάλα κ.ά.
    Αυτό για το οποίο δεν έχει ακουστεί τίποτα απολύτως (καμιά ανακοίνωση-συζήτηση στις 3 τελευταίες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, καμιά ανακοίνωση στο site του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης) είναι ότι στην ίδια προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνεται και μια έκταση 90 περίπου στρεμμάτων (89.811τ.μ.) που βρίσκεται στην περιοχή της Μενεμένης και συγκεκριμένα κοντά στο θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου μας, πάνω στην επαρχιακή οδό Θεσ/νίκης-Καλοχωρίου και  λίγα μέτρα από την ΠΑΘΕ (βλ.: http://www.hradf.com/sites/default/files/attachments/properties-lot-b-el.pdf , σελ. 77).

    Και μπορεί το συγκεκριμένο κομμάτι γης να μη βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή, αντίθετα να βρίσκεται ανάμεσα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και αποθήκες, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολύ καλύτερα ως δημόσιος χώρος (ή και δημοτικός, αν παραχωρούνταν στο Δήμο μας) για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, από το ξεπουληθεί "έναντι πινακίου φακής" στον οποιονδήποτε μεγαλοκαρχαρία για να φτιάξει κάποιες εγκαταστάσεις που θα υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο αυτό το πιο επιβαρυμένο περιβαλλοντικά κομμάτι της πόλης.

    Να δηλώσουμε  ότι απλά μας φαίνεται λίγο περίεργο να μη γνωρίζει τίποτα η δημοτική αρχή . Εκτός αν (για δεύτερη φορά, για να μην ξεχνάμε ότι και η προσπάθεια ξεπουλήματος του στρατοπέδου "Μ. Αλεξάνδρου" από το ΤΑΙΠΕΔ επίσης δεν αναδείχθηκε από το Δήμο...) δεν αισθάνεται την ανάγκη να συζητήσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, να το φέρει στη δημοσιότητα, να διερευνήσει πώς θα οργανώσουμε την αντίδρασή μας στο ξεπούλημα του τόπου μας (ευρύ και στενού).
    Ώρα λοιπόν ν' αναλάβουμε δράση οι πολίτες αυτού του δήμου, να απαιτήσουμε τη συζήτηση του θέματος στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο και να οργανώσουμε την αντίδρασή μας στο ξεπούλημα.

Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων: Τετάρτη 9/7 όλοι στην απεργία, 10.30 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου



Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Συντονιστικά σε διαθεσιμότητα: καθαρίστριες – καθηγητές – σχολικοί φύλακες



Τετάρτη 9/7 όλοι στην απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, όλοι στις 10.30 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου στη συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων, επιτροπών αγώνα και συντονιστικών εργαζομένων σε διαθεσιμότητα ενάντια στις απολύσεις, την αξιολόγηση και τις ιδιωτικοποιήσεις



Κανείς δεν περισσεύει και δε θα απολυθεί! Μάχη ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις!

Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στα πλαίσια των δεσμεύσεων της απέναντι στην ΕΕ και το ΔΝΤ μέσα από «μαύρες λίστες» θα ανακοινώσει 11.500 νέες απολύσεις για το 2014 από εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες, καθαρίστριες, διοικητικούς υπαλλήλους στα ΑΕΙ, εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ, στα νοσοκομεία, στον πολιτισμό, στους ΟΤΑ, κ.α.

Η αξιολόγηση σημαίνει απολύσεις, χτύπημα των κοινωνικών υπηρεσιών!

Ετοιμάζουν τη νέα «δεξαμενή των απολύσεων»: με την εφαρμογή του νομοσχεδίου Μητσοτάκη για να κρίνουν υποχρεωτικά εκ των προτέρων το 15% των υπαλλήλων «ανίκανο», μέσα από την αξιολόγηση και επανέλεγχο των μονιμοποιήσεων 45.000 πρώην συμβασιούχων στους ΟΤΑ και τον πολιτισμό και μέσω των συγχωνεύσεων–καταργήσεων–ιδιωτικοποιήσεων σχολείων, νοσοκομείων και υπηρεσιών. Η επίθεση είναι γενικευμένη πλέον σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και αφορά όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, γιατί οι συνέπειες από την απώλεια υπηρεσιών που προσφέρουν δημόσια αγαθά θα είναι καταστροφικές για όλη την κοινωνία.

Καμιά αξιολόγηση-απόλυση στους Δήμους. Υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών υπηρεσιών

    Η δημοτική κίνηση "ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης" συνυπογράφει και συντονίζει τη δράση της σε πανελλαδικό επίπεδο με τις Αντικαπιταλιστικές Κινήσεις Πόλης και Περιφέρειας ενάντια στην αξιολόγηση δομών και προσωπικού στο δημόσιο τομέα και τους δήμους ειδικότερα. Αντιτασσόμαστε στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ., που κλείνει υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινωνικά δικαιώματα της εργαζόμενης και απολύει τους εργαζόμενους σ' αυτές, παραδίδοντας τις υπηρεσίες στους ιδιώτες και επιβάλλοντας μαύρες εργασιακές σχέσεις.
    Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους κατοίκους του Δήμου μας στον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση. 
     Να συμμετέχουμε στην ΑΠΕΡΓΙΑ την Τετάρτη 9 Ιουλίου 
και στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, στις 10.30π.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου




ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ –ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
ΚΙΝΗΜΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΔΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ 
ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ των μνημονίων και της φτώχειας, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες απολύσεις δημόσιων και δημοτικών υπαλλήλων, μέσω του κατάπτυστου νόμου 4250/2014 για την αξιολόγηση στο δημόσιο. Σύμφωνα με αυτόν, το 15% των υπαλλήλων πρέπει οπωσδήποτε να χαρακτηριστεί «άχρηστο», προκειμένου να δοθεί άλλοθι σε επικείμενες απολύσεις, και σε μισθολογικές μειώσεις μιας και η αξιολόγηση θα συνδεθεί με το μισθό. Επιπλέον ολόκληρες υπηρεσίες μπορούν να ξεκληριστούν αν κριθούν «επιζήμιες» ή μη αποδοτικές, καθώς ο επιμερισμός των ποσοστών και μέσω αυτού το 15% των «ακατάλληλων», μπορεί να αφορά ολόκληρα τμήματα και συνδέεται με το γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης και της ΕΕ για το σμίκρυνση του Δημοσίου. Με απλά λόγια δηλαδή, συνδέεται με τα σχέδιά τους να καταργήσουν και τα τελευταία ψήγματα κοινωνικού κράτους και εργασιακών δικαιωμάτων ταυτόχρονα.
Η αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα θα χτυπήσει διπλά και τριπλά τους εργαζόμενους, σε όποια θέση κι αν βρίσκονται. Πρώτον γιατί θα στείλει χιλιάδες από αυτούς στην ανεργία. Δεύτερον, γιατί εγκαθιδρύει καθεστώς τρομοκρατίας, ανασφάλειας και ανθρωποφαγίας στους χώρους εργασίας, καθώς ο εργαζόμενος γίνεται όμηρος προϊσταμένων και διευθύνσεων. Τρίτον, γιατί οι απολύσεις στις υπηρεσίες των δήμων και του δημοσίου σημαίνουν περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών ή/και ξεπούλημά τους στους ιδιώτες και μετακύλιση του κόστους σε όλους εμάς.
Το σχέδιο αυτό επιχειρείται να εφαρμοστεί στους δήμους και τις δημοτικές υπηρεσίες, όπου το προσωπικό είναι ήδη εξαιρετικά μειωμένο. Δεν πάει πολύ καιρός, που απολύθηκαν οι σχολικοί φύλακες. Οι ανάγκες στους δήμους καλύπτονται με εργαζόμενους μιας χρήσης, ενώ οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Οι τεχνικές υπηρεσίες, η καθαριότητα, οι παιδικοί σταθμοί, η Βοήθεια στο Σπίτι κ.α., αποτελούν εκλεκτά φιλέτα για τις επιχειρήσεις και περιττό βάρος για την κυβέρνηση και το δήμο- επιχείρηση του Καλλικράτη.  Ιδού λοιπόν η ευκαιρία, μέσω της «αξιολόγησης» να ξεμπερδεύουν με τους εργαζόμενους και με το κόστος των κοινωνικών υπηρεσιών, και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσουν τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή ο δημότης θα καλεστεί να πληρώσει ακόμα περισσότερα είτε μέσω των δημοτικών τελών είτε απευθείας στον ιδιώτη που θα αναλάβει να καλύψει το κενό.
Ο αναβρασμός που ξέσπασε στον χώρο των ΟΤΑ αλλά και σε όλους τους χώρους του δημοσίου, με μαζικές συνελεύσεις εργαζόμενων και αποφάσεις ανυπακοής στη διαδικασία και μη παράδοσης των φύλων αξιολόγησης, ανάγκασε την κυβέρνηση να αναβάλει ήδη μια φορά την διαδικασία. Προσπαθώντας να πιάσει τους εργαζόμενους και το λαό στον ύπνο, όρισε τελική ημερομηνία παράδοσης την 15η Ιουλίου. Όμως οι όλο και περισσότερες αποφάσεις των σωματείων, μάλλον θα τους χαλάσουν τα σχέδια.  Ο μόνος δρόμος για να ακυρωθεί οριστικά ο νόμος, είναι ο αγώνας των ίδιων των εργαζομένων σε δημόσιο και δήμους.  Κοντά σε αυτούς χρειάζεται να βρεθούν οι επιτροπές αγώνα και οι λαϊκές συνελεύσεις,  να δημιουργηθούν νέες σε όλες τις γειτονιές των πόλεων. Να αναπτυχθεί ένα ρωμαλέο κίνημα:
  •  υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα όλων των δημοτικών υπηρεσιών και των εργαζόμενων σε αυτές. ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ –ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ
  • απαίτησης επάνδρωσης των δημοτικών υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την εκμετάλλευση των κοινωνικών αγαθών από το κεφάλαιο.
Καλούμε τις δημοτικές αρχές και τα δημοτικά συμβούλια, να πάρουν καθαρή απόφαση άρνησης εφαρμογής της αξιολόγησης και να μην προχωρήσουν σε καμία κίνηση που θα διευκολύνει την περαίωσή της.
Οι αριστερές αντικαπιταλιστικές κινήσεις που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε μέσα και έξω από τα δημοτικά συμβούλια, προκειμένου να μην περάσουν τα σχέδια απόλυσης των εργαζόμενων και ξεπουλήματος των κοινωνικών υπηρεσιών.

Αντικαπιταλιστικές Κινήσεις Πόλης και Περιφέρειας 



Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Γ΄, Δ΄, Ε΄ ΕΛΜΕ–Θ: Μαζική σφαγή των μαθητών στην Α΄ Λυκείου


Τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης αφού συγκέντρωσαν στοιχεία των εξετάσεων της Α΄ τάξης των Γενικών Λυκείων που ανήκουν στη δύναμη της Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης εκτιμάνε τα εξής:
  • Εξαπλασιάστηκε το ποσοστό των μαθητών που παραπέμφθηκαν για επαναληπτικές εξετάσεις το Σεπτέμβριο σε σχέση με πέρσι. Από τους 4.162 μαθητές, παραπέμφθηκαν φέτος 1.053 και σε ποσοστό 25,3%, ενώ πέρσι από τους 3.996μαθητές είχαν παραπεμφθεί μόνο 173 και σε ποσοστό 4,3%.
  • Αποδεικνύονται και στους πιο δύσπιστους, τα αδιέξοδα και παράλογα ενός εξεταστικού συστήματος που ταυτίζει τις διαδικασίες προαγωγής των μαθητών από τάξη σε τάξη με τις εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις και άλλης ποιότητας διαδικασίες επιλογής των μαθητών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Επιβεβαιώνεται η χρεοκοπία ενός εξεταστικού συστήματος το οποίο δίνει απόλυτη εξουσία στο υπουργείο να ελέγχει το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, δηλαδή να καθορίζει την απόδοση των μαθητών.

Ναυάγιο στην Α' λυκείου- Μετεξεταστέο το 25% των μαθητών για το Σεπτέμβρη



Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη με αιχμή το «νέο λύκειο» και τη κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα μαθητές και γονείς καθώς ο νέος τρόπος των θεμάτων των εξετάσεων σε συνδυασμό με τον νέο τρόπο προαγωγής των μαθητών του λυκείου στην επόμενη τάξη έχει δημιουργήσει «αλαλούμ» στα σχολεία.

Το θέμα ανέδειξαν οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο κτίριο της ΕΔΟΘ.

Οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ έκαναν λόγο για «σφαγή των μαθητών» και ιδιαίτερα της Α’ λυκείου. Τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα για τη Θεσσαλονίκη είναι σοκαριστικά. Ενδεικτικά στη Δυτική Θεσσαλονίκη από τους 4162 μαθητές  οι 1053 παραπέμπονται σε εξετάσεις εκ νέου τον Σεπτέμβρη. Πρόκειται για τεράστιο ποσοστό που ξεπερνά το 25% ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό συναντάται σε Πολίχνη- Ευκαρπία και στα σχολεία του κέντρου στη περιοχή Ολυμπιάδος και Κασσάνδρου όπου αγγίζει το 35%. Λίγο υψηλότερα μάλιστα είναι τα ποσοστά για τους υπόλοιπους νομούς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.