Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Για την εκλογή προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και Επιτροπών του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης


Την Κυριακή 9/1/2021 πραγματοποιήθηκε η διαδικασία εκλογής του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Παραθέτουμε τη δήλωση που κατατέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της "ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ", με την οποία καταγγέλλεται η διαδικασία και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο λόγω των οποίων η αντικαπιταλιστική αριστερά σε όλους τους Δήμους και τις περιφέρειες απέχει από την διαδικασία.


Δήλωση της “ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης” για τις διαδικασίες ανάδειξης των οργάνων του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης (9-1-2022)

Για τα ζητήματα των εκλογικών διαδικασιών η στάση μας καθορίζεται από τη θέση μας πως τα συμβούλια των Δήμων υλοποιούν την πολιτική του κεντρικού κράτους, της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του κεφαλαίου Η συμμετοχή των εκλεγμένων της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και της "ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ" στο Δήμο μας, γίνεται από θέσεις σύγκρουσης και ρήξης με το θεσμικό οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας τους και τους σχεδιασμούς των δημοτικών αρχών, γι’ αυτό και δεν μπαίνουμε στη διαδικασία συμμετοχής και νομιμοποίησης με τη δική μας ψήφο των «εκλογών» για αυτές τις θέσεις.

 

Η στάση αυτή επιβάλλεται από την πολιτική εκτίμηση των ορίων των συμβουλίων καθώς και τον τρόπο εκλογή τους:

1) Το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων, των Δημοτικών Συμβουλίων και των Επιτροπών (Οικονομική και Ποιότητας Ζωής) ειδικά όπως διαμορφώθηκε με την ψήφιση του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ και τις συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις μετά από αυτόν, χαρακτηρίζεται από την απογύμνωση του Δημοτικού Συμβουλίου από αρμοδιότητες, οι σημαντικότερες από τις οποίες έχουν περάσει στις (απόλυτα ελεγχόμενες από την παράταξη του Δημάρχου) Επιτροπές στερώντας έτσι όχι μόνο τον αποφασιστικό ρόλο για τα δημοτικά πράγματα από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και ακόμη και την δυνατότητα ελέγχου

2) Τον τρόπο λειτουργίας και συνεδριάσεων των συμβουλίων, όπως καθορίζεται από το νομοθετικό πλαίσιο και τον κανονισμό λειτουργίας,  που είναι άκρως αντιδημοκρατικά.

3) Τη διαδικασία εκλογής σε αυτές τις θέσεις, που καθορίζεται με τέτοιον τρόπο από τον νόμο ώστε να μην είναι αντιπροσωπευτική καθώς και την αυθαίρετη αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης ως ενιαίο σώμα για την εκλογή των οργάνων διοίκησης.

 

Χαρακτηριστικό της  αντιδημοκρατικής λειτουργίας και των αυθαίρετων και αυταρχικών πλαίσιων εκλογής και λειτουργίας των οργάνων διοίκησης, φαίνονται και από το ότι για την  ανάδειξη των υποψηφίων της αντιπολίτευσης πρέπει να προηγηθούν ξεχωριστές διαδικασίες για να εκλεγούν οι υποψήφιοι που θα θέσουν υποψηφιότητα για τις αντίστοιχες θέσεις στην ψηφοφορία όλου του συμβουλίου, ενώ η αντιπολίτευση αποτελείται από εντελώς διαφορετικές παρατάξεις.

Σε μια περίοδο που με τον "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ" και τις επακόλουθες νομοθετικές ρυθμίσεις καθώς και όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο κυβερνήσεων και Ε.Ε. προωθείται με όχημα τους Δήμους η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών και το ξεπούλημα της δημόσιας γης και των αγαθών, πολιτική την οποία δείχνει πρόθυμη να υπηρετήσει και η δημοτική αρχή του Δήμου μας... 

Σε μια περίοδο που η πανδημία γίνεται «ευκαιρία» για την κυβέρνηση και όλο το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου που, αδιαφορώντας για την υγεία και τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, προχωρά σε νέες επιθέσεις στα κοινωνικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες της κοινωνικής πλειοψηφίας…

 

Είναι χρέος όλων μας, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο να αποτρέψουμε την εφαρμογή αυτής της πολιτικής και ταυτόχρονα να διεκδικήσουμε όμορφες γειτονιές, πάρκα, πράσινο κι ελεύθερους χώρους, σχολεία και (πάνω από όλα στην περίοδο) ιατρεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και γενικά ποιοτικές δημόσιες υποδομές και δωρεάν υπηρεσίες για όλους, μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ και όλους/ες τους κατοίκους του Δήμου μας. Όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, σ' αυτό τον αγώνα η "ΑΝΥΠΑΚΟΗ" δηλώνει από τώρα παρούσα! 

 

Με βάση τις παραπάνω αρχές και θέσεις:

·         Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία μοιράσματος θέσεων της μειοψηφίας και ανταλλαγής στήριξης ή ψήφων, για να εξασφαλίσουμε εκλογή σε αυτές τις επιτροπές ως μέλη τους, δεν νομιμοποιούμε με τη συμμετοχή μας την όλη διαδικασία και δεν συμμετέχουμε στη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων από ξεχωριστές διαδικασίες.

·         Στην τελική μυστική ψηφοφορία δεν εγκρίνουμε με την ψήφο μας την ανάδειξη αυτών των οργάνων και δηλώνουμε αποχή.

Για την «ΑΝΥΠΑΚΟΗ»

 Ηλίας Σμήλιος

δημοτ. σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου