Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Όχι στην αρπαγή της αυλής του 12ου Δημοτ. Σχολείου Αμπελοκήπων και την εμπορευματοποίηση του Δημόσιου χώρου


                     Μια απάντηση 

στην "απάντηση" 

της δημοτικής αρχής 

Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Το 2018, χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά απολύτως σχετική συζήτηση είτε με τη σχολική κοινότητα είτε στη γειτονιά, παρουσιάστηκε ξαφνικά η πρόταση μετατροπής σχεδόν ολόκληρης της αυλής του 12ου Δημοτικού Σχολείου (επί της οδού Μ.  Αλεξάνδρου, δίπλα στο parking Φιλίππου) σε πλατεία και παιδική χαρά. Το “έργο” μάλιστα αυτό παρουσιάστηκε στη συνέχεια σαν τμήμα της μελέτης πεζοδρόμησης των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Χαλκίδη, το οποίο είχε συζητηθεί την προηγούμενη 3ετία σε επανειλημμένες διαδικασίες του Δημοτ. Συμβουλίου, αλλά και συσκέψεις με κατοίκους, καταστηματάρχες, επαγγελματίες και φορείς της περιοχής, μέσα από τις οποίες επιλέχθηκε για παράδειγμα η μονοδρόμηση αντί της αρχικής πρότασης πεζοδρόμησης, χωρίς όμως ποτέ να τεθεί θέμα ως προς τον χώρο της αυλής του 12ου Δημοτ. Σχολείου.

Ήδη από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόταση αυτή της δημοτ. αρχής (από δημοτ. σύμβουλο που τυχαίνει δάσκαλος του σχολείου και όχι την δημοτ. αρχή που το απέκρυψε από τους άμεσα ενδιαφερόμενους), εκφράστηκε η ομόθυμη αντίθεση των εκπαιδευτικών και των γονέων του Σχολείου. Με κείμενά τους (και ενυπόγραφα), με συγκεντρώσεις ενημέρωσης στο Σχολείο και παραστάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, δήλωσαν τη διαφωνία τους με την πρόταση (πλατεία με πλακόστρωτο και τραπεζοκαθίσματα) που από τη μια δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο παρά μόνο κάποια μικροσυμφέροντα της περιοχής, ενώ την ίδια στιγμή στερεί ζωτικό χώρο για τα παιδιά του σχολείου, αλλά και ένα πραγματικό χώρο πράσινου για τη γειτονιά, αν εισακούονταν η αντιπρόταση της σχολικής κοινότητας για δενδροφύτευση και μετατροπή σε πάρκο μεγάλου μέρους της αυλής.

Όμως στο Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο συζητήθηκε το θέμα, εκπαιδευτικοί (του Σχολείου και του Ζ΄Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης) και γονείς αντιμετωπίστηκαν από τη δημοτική αρχή ως “πεπλανημένοι” από τον “συνήθη ύποπτο” δημοτικό σύμβουλο και δάσκαλο, ανενημέρωτοι και οπισθοδρομικοί που δεν θέλουν την πρόοδο του τόπου μας. Ο δήμαρχος μάλιστα άφησε να εννοηθεί (ακόμα και με ηχογραφημένη ηχητική δέσμευση προς τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων της σχολικής χρονιάς 2018-2019, την οποία και τελικά αγνόησε/αθέτησε) ότι τα όρια της αυλής του σχολείου όπως προβλεπόταν από την εισήγηση δεν είναι οριστικά και ότι αυτά θα συζητηθούν και θα οριστικοποιηθούν, όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή. Επιπλέον, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα φροντίσει ο ίδιος για την παραχώρηση ενός ακόμη τμήματος ως αυλή του σχολείου. Κι έτσι ένα θέμα που ποτέ και με κανέναν από τους άμεσα ενδιαφερόμενους δεν συζητήθηκε, έγινε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και λίγους μήνες μετά δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, όπως ακριβώς κατατέθηκε εξαρχής, με όλη σχεδόν την αυλή (πέρα από τη δενδροστοιχία) να μετατρέπεται σε πλατεία-παιδική χαρά-πεζόδρομο. Και φυσικά ποτέ δεν τέθηκαν σε συζήτηση (καθώς ο δήμαρχος πάντα ξέρει) οι προτάσεις για δενδροφύτευση της αυλής και μετατροπή μέρους της σε πάρκο, χρήσιμο κι απαραίτητο για το σχολείο και τη γειτονιά.

Στο επόμενο διάστημα και σε κάθε ευκαιρία η σχολική κοινότητα του 12ου έθετε το θέμα της ακύρωσης της απόφασης και ταυτόχρονα κατέβαλε προσπάθειες για καλύτερη διαμόρφωση της αυλής με δενδροφυτεύσεις, κ.ά. για τα οποία καμιά συνδρομή δεν υπήρξε από τον Δήμο.

Τον Ιούνιο δε του 2023, όταν φούντωσαν οι φήμες περί έναρξης του “έργου”, το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευτικών του Σχολείου συνέταξαν, συνυπέγραψαν και κατέθεσαν την τελευταία ημέρα της σχολικής χρονιάς κείμενο διαμαρτυρίας για την αρπαγή και καταστροφή της αυλής του σχολείου και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί. (παρατίθεται)

ΟΧΙ στην καταστροφή της αυλής

του 12ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων

Οι εκπαιδευτικοί του 12ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων διαμαρτυρόμαστε έντονα για το ”έγκλημα” που σχεδιάζεται σε βάρος του σχολείου μας από την πλευρά του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Όπως και άλλες φορές στο παρελθόν, δηλώνουμε και πάλι την αντίθεσή μας στην αρπαγή του χώρου της αυλής του σχολείου μας (επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου) και τη μετατροπή του σε πλατεία, έναν μεγάλο πλακόστρωτο χώρο δηλαδή, ο οποίος πολύ σύντομα θα καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα, όπως και η παλιά πλατεία. Πέραν όμως του ότι οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων δεν θα κερδίσουν τίποτα από την καταστροφή της επί 13 χρόνια τώρα αυλής του σχολείου μας, θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν τις συνέπειες του συνωστισμού εκατοντάδων παιδιών εκατοντάδων παιδιών των 1ου και 12ου Δημοτ. Σχολείων στον χώρο της σημερινής αυλής του 1ου, η οποία, πέραν των άλλων, σε ό,τι αφορά το δικό μας κτίριο είναι βορεινή και ανήλιαγη.

Καλούμε τον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, έστω και την ύστατη στιγμή να ανακαλέσει το καταστροφικό του σχέδιο και να συζητήσει επιτέλους  με τους εκπαιδευτικούς και γονείς του σχολείου καθώς και όλη την κοινωνία την πρότασή μας για φύτευση πολλών νέων δέντρων και τη μετατροπή της αυλής του σχολείου μας σε ένα κατάφυτο χώρο, που τις ώρες μη λειτουργίας του σχολείου θα είναι ανοιχτός σε όλους και όλες. Μόνο έτσι προασπίζουμε το δικαίωμα των παιδιών μας σε έναν μεγάλο, όμορφο και ασφαλή σχολικό χώρο και ταυτόχρονα ένα φιλικό προς το περιβάλλον έργο στη γειτονιά μας.

(Ακολουθούν 21 υπογραφές εκπαιδευτικών)

Λίγες μέρες αργότερα κατατέθηκε και ανάλογο κείμενο διαμαρτυρίας του Ζ΄ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης. (παρατίθεται)

OXI στον  επικίνδυνο τεμαχισμό / περιορισμό  της αυλής του 12ου Δημ. Σχολείου Αμπελοκήπων η οποία αποτελεί ζωτικό χώρο για τους μαθητές.

         Το Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσσαλονίκης δηλώνει την αντίθεσή  του στα σχέδια  του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης σε  βάρος του 12ου Δ.Σ. Αμπελοκήπων και του 1ου ΔΣ. Αμπελοκήπων και συμπαρατάσσεται στη δίκαιη διαμαρτυρία των συναδέλφων - εκπαιδευτικών του 12ου Δ.Σ. σχολείου.

Είμαστε αντίθετοι στην αλλαγή χρήσης του χώρου της υφιστάμενης αυλής του 12ου Δημ. Σχολείου και τη μετατροπή του σε «πλατεία», όπως παρουσιάζεται στο σχέδιο απόφασης του Δήμου. Ο ζωτικός χώρος παιχνιδιού και αναψυχής των μαθητών του σχολείου με τη συγκεκριμένη απόφαση επιχειρείται να αλλάξει χρήση. Να μετατραπεί δηλαδή σε έναν πλακόστρωτο χώρο, ο οποίος πολύ σύντομα θα μπορεί να «αξιοποιηθεί» εμπορικά και να γεμίσει τραπεζοκαθίσματα, όπως ακριβώς συνέβη και με την παλιά πλατεία. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για την ωφέλεια που θα προκύψει για τους κατοίκους της περιοχής από μία τέτοια πιθανή εξέλιξη. Ταυτόχρονα όμως αναρωτιόμαστε για τις πιθανότατες δυσμενείς συνέπειες του συνωστισμού εκατοντάδων παιδιών στην αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου με τον κοινό προαυλισμό μαθητών των δύο σχολείων. Γνωρίζουμε καλά πως η περαιτέρω συρρίκνωση του αύλειου  χώρου αποτελεί σοβαρό επιβαρυντικό παράγοντα για την ψυχοσυναισθηματική και σωματική  υγεία των παιδιών καθώς πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο ατυχήματος.

Καλούμε τον Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης  να καταθέσει σχετικά παραστατικά όπου αποδεικνύεται ότι τηρείται η νόμιμη αναλογία τετραγωνικών μέτρων που αντιστοιχούν ανά μαθητή στον προαύλιο χώρο και κυρίως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αύλειου χώρου. Ζητούμε να ανοίξει έναν δημόσιο διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και την τοπική κοινωνία, για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. Να συζητήσουμε την πρόταση που κατατέθηκε ήδη από τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου για δενδροφύτευση της αυλής του, η οποία στις ώρες μη λειτουργίας του σχολείου μετά την ώρα 17:30 και τους θερινούς μήνες θα μπορούσε να είναι προσβάσιμη σε όλες και όλους. Πιστεύουμε πως μόνο έτσι προασπίζουμε το δικαίωμα των παιδιών σε έναν όμορφο, ασφαλή σχολικό χώρο και ταυτόχρονα υλοποιούμε ένα φιλικό προς το περιβάλλον και τους κατοίκους έργο στη γειτονιά μας.

Ταυτόχρονα και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 12ου Δημοτ. Σχολείου προωθεί το κείμενο των εκπαιδευτικών, συνοδεύοντάς το με το παρακάτω σημείωμα:

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

 

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 12ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων τα τελευταία πέντε χρόνια αντιδρά σθεναρά στη μελετούμενη από τον Δήμο συρρίκνωση της αυλής του σχολείου μας σε βαθμό… εξαφάνισής της. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας να συμμετέχουμε στη συζήτηση, για να εκφράσουμε ως γονείς την άποψή μας για το μέλλον του σχολείου και της αυλής του -μας δόθηκε ρητή δέσμευση πως θα συμμετείχαμε στη διαβούλευση αυτή- αυτό δεν έγινε ποτέ και απλώς μας ανακοινώθηκε αυτό που αποφασίστηκε για το σχολείο μας και τον προαυλισμό των παιδιών μας χωρίς εμάς. 

 

Ως Σύλλογος συντασσόμαστε με το κείμενο διαμαρτυρίας που υπογράφηκε την 21/06 από 21 εκπαιδευτικούς του σχολείου μας και διαμαρτυρόμαστε κι εμείς έντονα σε αυτό που σχεδιάζεται σε βάρος του σχολείου μας από την πλευρά του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

 

Συνημμένα θα βρείτε το κείμενο διαμαρτυρίας των 21 εκπαιδευτικών του σχολείου μας, όπως και το σχέδιο του Δήμου για τον χώρο της αυλής, όπως μας είχε παραδοθεί και όπως είχε αποφασιστεί, χωρίς καμία συμμετοχή δική μας, των δασκάλων του σχολείου και της κοινωνίας των Αμπελοκήπων, αφού δεν έγινε καμία δημόσια διαβούλευση, όπως είχαν δεσμευτεί απέναντί μας, και όπως θα έπρεπε να συμβεί.

 

Προσπαθώντας να απαντήσει στα παραπάνω η δημοτική αρχή του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης εξέδωσε επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον εντεταλμένο σύμβουλο για θέματα Παιδείας κ. Κοσμά Γυμνόπουλο και με την οποία τελικά επιβεβαιώνονται όλα όσα καταγγέλλονται από τη σχολική κοινότητα. Για να εξετάσουμε ορισμένα μόνο στοιχεία αυτής της επιστολής, θα αρχίσουμε από το τέλος της καθώς είναι ενδεικτικό της γενικότερης στάσης και λειτουργίας της δημοτικής αρχής. Ολοκληρώνοντας το έγγραφό του ο εντεταλμένος σύμβουλος δηλώνει έκπληκτος γιατί ένα ολόκληρο Διοικ. Συμβούλιο (του Ζ΄Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης) «έλαβε μια τέτοια απόφαση και δεν μπήκε στον κόπο (…) να αναζητήσει την άποψη του δήμου, δηλαδή την αλήθεια»!!!!

Ας εξετάσουμε, λοιπόν, πόση και ποια σχέση έχει με την αλήθεια η επιστολή του Δήμου και του εντεταλμένου συμβούλου του:

α) «Οι απόψεις ορισμένων δεν εκφράζουν ούτε το(ν) Σύλλογο Διδασκόντων, ούτε το(ν) Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, ούτε την κοινωνία», αναφέρεται στο έγγραφο. Η παράθεση πιο πάνω των απόψεων εκπαιδευτικών και γονιών προφανώς απαντά ήδη στο πόση αλήθεια κρύβει το «ορισμένων». Συμπληρωματικά μόνο να παρατηρήσουμε ότι δεν υπάρχει ούτε καν νύξη περί του ποιοι ήταν αυτοί που συμφώνησαν με την πρόταση της δημοτ. αρχής, πότε και πώς το εξέφρασαν. Ουδέν ψευδέστερον, λοιπόν, του ότι «έχει ήδη γίνει μακρά διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς και την κοινωνία», όταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, εκπαιδευτικοί και γονείς του σχολείου όχι μόνο δεν ρωτήθηκαν ποτέ, αλλά και καταθέτουν την κάθετη αντίθεσή τους. 

β) Ξεπερνώντας τα περί «ημιμάθειας και αμάθειας» (καθώς ούτε διακατεχόμαστε από κάποια ανάγκη να αποδείξουμε ότι αυτές δεν μας χαρακτηρίζουν, ούτε πολύ περισσότερο θα χάσουμε τον χρόνο μας, για να ασχοληθούμε με τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς, από τους οποίους είναι γεμάτη η επιστολή), να αντιστρέψουμε το ερώτημα και να ζητήσουμε εμείς από τον συντάκτη να μας ενημερώσει μετά την εμβριθή μελέτη του περί πλατειών από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα, αν οι πλατείες (όποιας εποχής και τόπου) καλύπτονται σχεδόν πλήρως από τραπεζοκαθίσματα των παρακείμενων καφέ, όπως οι πλατείες και γενικά ο όποιος ελάχιστος δημόσιος χώρος στον Δήμο μας. Πολύ δε περισσότερο επιθυμούμε να μας ενημερώσει αν γνωρίζει άλλη γειτονιά που δεν έχει ούτε ένα πάρκο, ένα μικρό ή μεγάλο δεντροφυτευμένο χώρο, όπως οι Αμπελόκηποι.

γ) «Παραφιλολογία» χαρακτηρίζεται από τη δημοτική αρχή ο φόβος εκπαιδευτικών και γονιών για τον συνωστισμό όλων των παιδιών των 1ου και 12ου Δ.Σ. στη σημερινή αυλή του 1ου Δ.Σ. Ξεπερνώντας και εδώ τις αλχημείες για την αύξηση των καθαρών τ.μ. της αυλής και τη μείωση του πραγματικού αριθμού των μαθητ(ρι)ών, επαναφέρουμε τα αναπάντητα ουσιώδη ζητήματα περί της ποιότητας του σχολικού και ιδιαίτερα του αύλειου χώρου και πόσο «χαρούμενοι» μπορούν να είναι μαθητ(ρι)ες και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας με τη βορινή κι ανήλιαγη αυλή στην οποία θέλουν να μας στριμώξουν.

δ) Ο υπογράφων την επιστολή του Δήμου καλεί τους υπογράφοντες εκπαιδευτικούς του σχολείου «να κοιτάξουν κατάματα την αλήθεια και να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και ΟΧΙ με το(ν) μύθο που δημιουργεί η παραπληροφόρηση, προσφιλής τακτική κάποιων». Αναζητώντας, λοιπόν, αυτή την αλήθεια οι πολλές δεκάδες εκπαιδευτικοί και εκατοντάδες παιδιά που επί 13 ολόκληρα χρόνια χρησιμοποιούμε τον συγκεκριμένο χώρο ως αυλή, διαβάζουμε στην επιστολή του Δήμου ότι «όλοι γνωρίζουμε καλά ότι στον συγκεκριμένο χώρο κατά κανόνα δεν αυλίζονται παιδιά, αλλά μικρό μόνο τμήμα αυτού του χώρου χρησιμοποιείται από τα μικρότερα παιδιά του Νηπιαγωγείου, το οποίο και παραμένει εντός της νέας περίφραξης του σχολικού συγκροτήματος». Καθώς οποιοσδήποτε απλά διασχίζει την οδό Μ. Αλεξάνδρου τα πρωινά μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν αποτελεί αποκύημα της φαντασίας μας ότι σ’ αυτόν τον χώρο κάνουμε διαλείμματα, γυμναστική, εκδηλώσεις κ.ά., σκεφτόμασταν απλά να παραθέσουμε σχετικό φωτογραφικό υλικό. Αλλά κατόπιν σκεφτήκαμε ότι πιθανόν δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον υπογράφοντα την επιστολή του Δήμου κ. Γυμνόπουλο, καθώς ο ίδιος μπορεί να έχει πλήθος τέτοιων φωτογραφιών από τα χρόνια που ήταν διευθυντής του σχολείου μας και σίγουρα και ο ίδιος συμμετείχε στη λειτουργία και είχε παρακολουθήσει δράσεις στα διαλείμματα, τα μαθήματα και τις εκδηλώσεις στην αυλή μας.













ε) Συνεχίζοντας για την “υπεράσπιση της αλήθειας” απέναντι σε «κάποιους οι οποίοι σκόπιμα και με μία ακατανόητη εμμονή παραποιούν την αλήθεια και κινδυνολογούν», η επιστολή του Δήμου παρουσιάζει και το τι θα περιλαμβάνει η υπό κατασκευή πλατεία και παιδική χαρά. Αντιγράφοντας λοιπόν από την μελέτη του έργου (σ. 21) παραθέτει σχεδόν όλα όσα προβλέπονται (πέργκολα, παρτέρια, δέντρα, εξοπλισμός κλπ.). Καθόλου τυχαία όμως “παραβλέπεται” το σημείο εκείνο της μελέτης που αναφέρεται στην «Οργάνωση οριοθετημένων χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων για χρήση τους από τα περιμετρικά καταστήματα»… Ποιος παραποιεί;

στ) Αυτό, τέλος, που δεν έχει καμιά θέση στην απάντηση του Δήμου είναι η αντιπρόταση της σχολικής κοινότητας για ευρεία δενδροφύτευση της αυλής του Σχολείου και διαμόρφωσή της σε ένα μικρό πάρκο. Μια πράσινη αυλή που θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην αλλαγή και βελτίωση του μικροκλίματος της γειτονιάς, αλλά και να είναι ανοιχτή σε όλους τους κατοίκους τις ώρες μη λειτουργίας του σχολείου, όπως θα ‘πρεπε να είναι και όλες οι σχολικές αυλές (για να ξεπεράσουμε και αυτό το “προνόμιο” του Δήμου μας). Ποιος θέλει τελικά το πράσινο και ποιος το τσιμέντο;

Εμείς θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των παιδιών μας, να αντιστεκόμαστε στην αρπαγή και καταστροφή ενός σχολικού χώρου, να διεκδικούμε τη διαμόρφωσή του σε ένα όμορφο και απόλυτα απαραίτητο (σε μέρες μάλιστα που βιώνουμε με τον χειρότερο τρόπο την περιβαλλοντική καταστροφή) χώρο πράσινου εντός του σχολείου, προς αξιοποίησή του από τη σχολική κοινότητα, αλλά και τη γειτονιά, αντί της τσιμεντοποίησης και εμπορευματοποίησης του δημόσιου χώρου που προωθείται από τη δημοτική αρχή.

Ηλίας Σμήλιος, δάσκαλος του 12ου Δημ. Σχολείου Αμπ/πων, μέλος Δ.Σ. του Ζ΄ Σ.Ε.Π.Ε. Θεσ/νίκης

Νίκος Παπαδόπουλος, γονιός του 12ου Δημ. Σχολείου Αμπ/πων, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Μες στο κατακαλόκαιρο η “συζήτηση” της μελέτης για την αξιοποίηση του πρ. στρατοπέδου «Μ. Αλέξανδρος»…


 

Δευτέρα 24 Ιουλίου κι ενώ μεγάλο μέρος των κατοίκων απουσιάζει λόγω καλοκαιριού, η δημοτική αρχή φέρνει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων-Μενεμένης τη μελέτη για την αξιοποίηση του πρ. στρατοπέδου «Μ. Αλέξανδρος». Μάλιστα, έχοντας πια να αναμετρηθεί μόνο με τον εαυτό της και τις χειρότερες κυβερνητικές επιλογές ως προς τα αντιδημοκρατικά της χαρακτηριστικά, αδιαφορεί παντελώς όχι μόνο για τη συμμετοχή των κατοίκων στη λήψη των αποφάσεων σχετικά με το σημαντικότερο έργο για τον Δήμο μας αλλά ακόμη και για την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου, των παρατάξεων και των μελών του. Λόγω της απουσίας (ακόμη και) των δημοτικών συμβούλων η συνεδρίαση θα γίνει «δια περιφοράς», με γραπτή τοποθέτηση δηλαδή των επικεφαλής των παρατάξεων χωρίς καμιά δηλαδή επιπλέον ενημέρωση και απάντηση σε ερωτήματα, καμιά ανταλλαγή απόψεων και πολύ περισσότερο κατάθεση των όποιων άλλων απόψεων και προτάσεων.

Καθόλου τυχαίο! Μόνο έτσι θα περάσει αδιαμαρτύρητα μια μελέτη που σχεδόν τίποτα δεν προβλέπει ώστε το πρώην στρατόπεδο, μετά από δύο δεκαετίες σχεδόν, να γίνει επιτέλους ο μεγάλος χώρος πράσινου, πολιτισμού κι αναψυχής, το αστικό δάσος και πνεύμονας πράσινου που έχει ανάγκη ο Δήμος μας και η περιοχή. Μια μελέτη που παρά τις δεκάδες αναφορές σε «αστικό χώρο πράσινου», δεν προβλέπει το στοιχειώδες, την φύτευση εκατοντάδων δέντρων σε όλο τον χώρο του πρώην στρατοπέδου, απόλυτα απαραίτητων  σε δήμους με τραγική κυριαρχία του τσιμέντου σαν τον δικό μας και σε εποχές τεράστιας περιβαλλοντικής κρίσης. Μια αναφορά μόνο στην πολυσέλιδη μελέτη σε «τεχνητές φυτεύσεις δέντρων σε συμπλήρωση των υφιστάμενων συστάδων δενδροκάλυψης» ενώ ταυτόχρονα καμιά πρόβλεψη και αισθητικής αναβάθμισης με βρύσες, τεχνητά ρυάκια και μικρές λιμνούλες, όπως σε τόσες άλλες περιοχές της πόλης έχουν φτιαχτεί αλλά στον Δήμο μας παρότι επανειλημμένα έχει προταθεί, ετσιθελικά απορρίπτεται από την δημοτική αρχή. Παρόμοια και οι προβλέψεις για ανοιχτό θέατρο, κινηματογράφο και πισίνα αναψυχής, που αναφέρονται μόνο ως δυνατότητες, χωρίς καμιά συγκεκριμένη περιγραφή ή χωροθέτηση.

Αντίθετα τα μόνα “έργα” που η κατασκευή τους περιγράφεται αναλυτική και με συγκεκριμένη χωροθέτηση είναι ένας βοτανικός κήπος, η (σε μόνιμη λειτουργία) ανθοέκθεση και παρακείμενο κτίριο καταστημάτων. Και βέβαια ο νέος ιερός ναός που θα καταλάβει τον χώρο-“φιλέτο” του στρατοπέδου (επί της κεντρικής οδού Βενιζέλου, δίπλα στην παιδική χαρά των Εργατικών Κατοικιών) ενώ θα διατηρηθεί και ο παλιός ναός, χωρίς να αισθάνονται την ανάγκη να εξηγήσουν γιατί χρειάζονται δύο ναοί σε απόσταση 50μ. ή γιατί χρειάζεται ανέγερση νέου, αντί εκτεταμένων βελτιωτικών παρεμβάσεων στον παλιό. Περιττό να αναφέρουμε ότι καμιά από τις προτάσεις φορέων δεν υπάρχει στη μελέτη, αφού διαφωνούσε ο δήμαρχος…

Καλούμε τη δημοτική αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων-Μενεμένης να φέρουν το θέμα για συζήτηση τον Σεπτέμβρη, καλώντας τους κατοίκους να συμμετέχουν στη συζήτηση και τις αποφάσεις για ένα μέλλον για το πρ. στρατοπέδου «Μ. Αλέξανδρος» που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας και το δικαίωμα μας σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής στον Δήμο μας!

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Ημέρωμα ψυχών - Μιλώντας για τους τετράποδους συνδημότες μας



γράφει η Μαρία Τζούλη, εκπαιδευτικός




Μέτρο (καθρέφτης) της ανθρωπιάς μας είναι η συμπεριφορά μας προς τα πιο αδύναμα πλάσματα.

Ένδειξη του πολιτισμού ενός τόπου (χώρας, δήμου, γειτονιάς...) αποτελεί η ευζωία την οποία εξασφαλίζει σε κάθε πλάσμα που αναπνέει στα όρια του. Αποτελεί δείγμα πολιτιστικής καθίζησης και στίγμα για μια τοπική κοινωνία πρωτίστως η κακοποίηση ζώων, αλλά και η εγκατάλειψη και η έλλειψη μέριμνας για τους τετράποδους συνδημότες μας.

Ως κάτοικοι του Δ. Αμπελοκήπων - Μενεμένης θλιβόμαστε και θεωρούμε ανεπίτρεπτο να επαφίεται η επιβίωση πλασμάτων του Θεού, στο φιλότιμο και την υπέρβαση των δυνατοτήτων κάποιων φιλόζωων συνανθρώπων μας, οι οποίοι (όχι μόνο δεν υποστηρίζονται από την δημοτική αρχή όπως είναι το θεσμικό καθήκον της.) αλλά αντιθέτως, πολλές φορές βρίσκονται υπόλογοι και «κατηγορούμενοι» από κάποιους συνδημότες μας, ως υπεύθυνοι ακόμη και για την ίδια την  ύπαρξη αδέσποτων!

 «Τα ταΐζετε γι' αυτό αυξάνονται….», είναι μία καθημερινή   φράση στις γειτονιές μας…

 Δηλαδή,  αν δεν τα τάιζαν τι θα έκαναν; Θα πέθαιναν;

 «Θα ψοφούσαν», κατά το λεξιλόγιο πολλών; Θα επιβίωναν τα ισχυρότερα;

…Όλη η παραπάνω φρασεολογία κι επιχειρηματολογία εμπεριέχουν ρατσιστική λογική, που όπως βλέπουμε και στο υπόλοιπο φάσμα δραστηριοτήτων πολλών συνανθρώπων μας ΔΕΝ εξαντλείται στα αδέσποτα.

Πρωτίστως ως άνθρωποι που αντιλαμβανόμαστε τα κοινά προβλήματα και νοιαζόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας  χωρίς ιδιοτέλεια, και όντας παράλληλα ενεργοί πολίτες κάτοικοι του δήμου μας, όχι μόνο ονειρευόμαστε κι έχουμε σκέψεις για το ζήτημα των αδέσποτων, αλλά  παράλληλα, προτείνουμε:

1. Ένα Δήμο χωρίς αδέσποτα: όχι με τον «τρόπο» κάποιας «τελικής λύσης» αλλά με οργανωμένα και στελεχωμένα καταφύγια ποικίλης προστασίας.

Με εξασφάλιση σίτισης, σήμανσης, ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ, κτηνιατρικής φροντίδας (κάτι για το οποίο οι Δήμοι έχουν ή μπορούν να διεκδικήσουν εξασφαλισμένα κονδύλια). Αν δεν επαρκούν, να γίνει επιτακτικό αίτημα προς την πολιτεία!

Εφόσον γίνει οργανωμένα και αποτελεσματικά η προσπάθεια αυτή, η συμβολή των εθελοντών θεωρείται δεδομένη. Η οργάνωση όμως θα κάνει τη διαφορά και την οργάνωση θεσμικά την διαχειρίζεται η δημοτική αρχή.

2. Το κυριότερο ίσως, αλλά και λιγότερο δαπανηρό: Μέριμνα για την καλλιέργεια κουλτούρας φιλοζωίας στο Δήμο μας, ο οποίος δυστυχώς έχει αρνητική φήμη και τελευταία δυσφημίστηκε εξαιτίας περιστατικών κακοποίησης ζώων.

Προς την επιθυμητή κατεύθυνση θα μπορούσε να παραχθεί διαφημιστικό υλικό -έντυπο και ψηφιακό- και να αναρτηθούν σχετικές αφίσες, όπως και η αντίστοιχη νομοθεσία, σε περίοπτες θέσεις.

Πραγματικά ευεργετική θα ήταν η οργάνωση προγραμμάτων ενημέρωσης στα σχολεία, ιδιαίτερα στα Δημοτικά. Οι τρυφερές ψυχούλες επηρεάζονται πιο εύκολα προς την κατεύθυνση της ανθρωπιάς -αντίδοτο και πρόληψη στη βία που τόσο απειλεί τα παιδιά μας.



ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΑ «ΕΞΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ».

ΑΣ ΜΑΣ ΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΘΩΟΙ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ, 

ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΠΡΙΓΚΗΠΑ Η ΑΛΕΠΟΥ.

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Η “ΑΝΥΠΑΚΟΗ” στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη με επικεφαλής τον δάσκαλο Ηλία Σμήλιο – Πρώτα ονόματα υποψηφίων Συμβούλων



Μετά από δυο πετυχημένες θητείες στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, η δημοτική κίνηση “ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης” με αποφάσεις των συνελεύσεών της, θα συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές, στις 8 Οκτώβρη του 2023. Επιβεβαιώνοντας τα φυσιογνωμικά μας χαρακτηριστικά και με διάθεση υπέρβασης των απαγορευτικών διατάξεων του νόμου Βορίδη (πλαφόν 3%, αύξηση του αριθμού των υποψηφίων και του κόστους συμμετοχής, με στόχο τον αποκλεισμό των «ενοχλητικών» ριζοσπαστικών αντισυστημικών παρατάξεων), δηλώνουμε παρούσες και παρόντες στις εκλογές μα πάνω απ’ όλα στον Ανυποχώρητο Αγώνα με θέσεις και στόχους:

ü     Κόντρα στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο, τον αυταρχισμό και την αλαζονεία του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής, προωθούμε θεσμούς και διαδικασίες συμμετοχής των κατοίκων στις αποφάσεις για έργα και δράσεις του Δήμου, διαφάνεια στις επιλογές, λειτουργία συνελεύσεων γειτονιάς και βημάτων διαλόγου με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και φορέων, εργαζόμενων του Δήμου και κατοίκων

ü     Κόντρα στην υιοθέτηση κι απαρέγκλιτη εφαρμογή από τη δημοτική αρχή κυβερνητικών πολιτικών ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, παιδείας, συγκοινωνιών, διαχείρισης απορριμμάτων κ.ά., διεκδικούμε τα αναγκαία σύγχρονα και κατάλληλα εξοπλισμένα σχολικά κτίρια και χώρους (Καλλιτεχνικό Σχολείο, νηπιαγωγεία κ.ά.), πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στους Αμπελόκηπους και τοπικά ιατρεία σε Μενεμένη και Δενδροπόταμο), πυκνό, σύγχρονο και ασφαλές δίκτυο συγκοινωνιών κ.ά.

ü     Κόντρα στην πολιτική υποβάθμισης/ιδιωτικοποίησης των παρεχόμενων από τον Δήμο υπηρεσιών (και παρά τη διατήρηση υψηλών δημοτικών τελών και φόρων), παλεύουμε για προσλήψεις και στελέχωση του Δήμου με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και τη δωρεάν παροχή ποιοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και πρασίνου, κοινωνικής πρόνοιας (παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ χωρίς τροφεία, Βοήθεια στο σπίτι κ.ά.), πολιτισμού και αθλητισμού, την οργάνωση υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της φτώχειας και των συνεπειών των πολέμων (κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο κι εστιατόριο, δομή φιλοξενίας αστέγων και προσφύγων κ.ά.), την έμπτακτη στήριξη αδύναμων κοινωνικών ομάδων στον Δενδροπόταμο κ.ά.

ü     Κόντρα στην αλόγιστη κοπή των δέντρων, την καταστροφή του πράσινου και την τσιμεντοποίηση των πάντων, την εγκατάλειψη του στρατοπέδου “Μ. Αλέξανδρος”, πάρκων και παιδικών χαρών, τις “αναπλάσεις” και την εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου, τη στέρηση από τη νεολαία και τους κατοίκους όμορφων ελεύθερων χώρων, παλεύουμε για περισσότερο πράσινο σε κάθε γωνιά του Δήμου μας με παρεμβάσεις φιλικές προς το περιβάλλον, για πάρκα, πλατείες και χώρους φιλόξενους, προσβάσιμους σε όλους τους κατοίκους

Στηρίζουμε, συμμετέχουμε, οργανώνουμε αγώνες για την ανατροπή της λεηλασίας των δικαιωμάτων μας και της βαρβαρότητας που βιώνουμε στον Δήμο, την πόλη και τον τόπο μας.

Ø   Γιατί το μέλλον μας δεν είναι η φτώχεια κι η ανεργία, η ελαστική υποαμειβόμενη εργασία, ο φόβος μην μας κόψουν το ρεύμα, το αέριο ή το νερό, μην μας πάρει η τράπεζα το σπίτι…

Ø   Γιατί το μέλλον μας δεν είναι το LNG στον Θερμαϊκό, η καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ, η μπόχα των ΕΛΠΕ…

Ø   Γιατί το μέλλον μας δεν είναι μια γερασμένη γειτονιά που οι τοπικοί άρχοντες της αποφάσισαν ότι τίποτα απ’ όσα έχουν ανάγκη και δικαίωμα οι κάτοικοι δεν μπορεί να τους προσφέρει…

ΓΙΑΤΙ κόντρα στον ρεαλισμό της υποταγής, του “δεν υπάρχει εναλλακτική", εμείς διεκδικούμε ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ!



Με ομόφωνη απόφαση, υποψήφιος δήμαρχος ορίστηκε ο δάσκαλος Ηλίας Σμήλιος, δημοτικός σύμβουλος το 2014-2022, με δράση στο εκπαιδευτικό κίνημα και τους λαϊκούς αγώνες ενάντια στους πλειστηριασμούς κ.ά. καθώς και στα πολιτιστικά πράγματα της περιοχής.

 

Στα ψηφοδέλτια της ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ για το Δημοτικό και τα Τοπικά Συμβούλια Αμπελοκήπων και Μενεμένης θα συμμετέχουν (πρώτη ανακοίνωση)

 

· Αθανασίου Ρίζος, εκπαιδευτικός Γερμανικών

· Βασιλειάδης Λάζος Δημήτρης, ιδιωτικός υπάλληλος

· Γραικού Ελένη, άνεργη ιδιωτική υπάλληλος

· Ηλίας Κωνσταντίνος, οικονομολόγος-ιδιωτ. Υπάλληλος, δημοτικός σύμβουλος

· Θεολόγου Σταύρος, νοσηλευτής

· Καπέτα Θεοπίστη, φοιτήτρια Δημοσιογραφίας ΑΠΘ

· Κοκκίνης Μάκης, κοινωνιολόγος-εργαζόμενος σε δομές φιλοξενίας προσφύγων

· Μακρόγλου Παρασκευή (Βίβιαν), ιδιωτική υπάλληλος

· Μπαλτούκα Βάγια, ψυχολόγος

· Νασιουτζίκης Χρήστος, προγραμματιστής unity-ιδιωτικός υπάλληλος

· Παπαδόπουλος Νίκος, αστροφυσικός-σεναριογράφος

· Παπαδοπούλου Μαρία, Νηπιαγωγός

· Παπαναστασίου Τάσος, ξενοδοχοϋπάλληλος

· Παρχαρίδου Γεωργία, άνεργη ιδιωτική υπάλληλος

· Παυλίδης Άγγελος, φοιτητής Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

· Ρασπάκου Σούλα, συνταξιούχος από τον χώρο κλωστοϋφαντουργίας/ιματισμού

· Σαραϊδάρη Πόπη, φιλόλογος

· Σπαΐας Άγγελος, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής

· Χαντζή Μαρία, φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση

· Χεκίμογλου Νώντας, φοιτητής Π.Τ.Δ.Ε. ΑΠΘ, εργαζόμενος στον επισιτισμό