Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Για την αναγκαία συζήτηση εντός (και εκτός) του Δημοτικού Συμβουλίου

Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Αμπελοκήπων-Μενεμένης στην οποία έγινε συζήτηση (15/9) ο δημοτικός σύμβουλος της "ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ" Ηλίας Σμήλιος, δίνοντας το στίγμα της συμμετοχής της δημοτικής μας κίνησης στα πράγματα του δήμου μας, έκανε την παρακάτω δήλωση-πρόταση: 

"Το Δημοτικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίαση του να συζητήσει δράσεις για τρία  σημαντικότατα  κατά την άποψη μας προβλήματα των κατοίκων του Δήμου και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

α) Επιβίωση και αντιμετώπιση καθημερινών ζητημάτων που υποβαθμίζουν ή και απειλούν τη ζωή και προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των κατοίκων.
Στο όνομα του χρέους και του ξεπεράσματος της κρίσης του καπιταλισμού κυβέρνηση ,  ΕΕ και ΔΝΤ έχουν οδηγήσει στην απόλυση και την ανεργία, στη δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί, στο κλείσιμο εκατοντάδων μαγαζιών και μικροεπιχειρήσεων και στο δήμο μας.
Έχουν επιβάλλει ταυτόχρονα μια φοροεισπρακτική πολιτική, νέα χαράτσια όπως ο ΕΝΦΙΑ, ενώ απειλούν και πάλι με πλειστηριασμούς  και κατασχέσεις κατοικιών.
Θεωρούμε χρέος του Δήμου να ξεφύγει από πολιτικές  ελεημοσύνης  και μοιράσματος της φτώχειας μας, να συζητήσει και να συμβάλλει στην οργάνωση της αντίστασης των κατοίκων σ’ αυτή την πολιτική  και την αντιμετώπιση των προβλημάτων χιλιάδων συνδημοτών  μας που έχουν οδηγηθεί στην απόλυτη φτώχεια και την εξαθλίωση. Να γίνει σύνθημα του Δήμου «Κανείς να μην πεινά, να μην κρυώνει! Κανένας χωρίς σπίτι, ρεύμα ή νερό!».

β) Ξεπούλημα της δημόσιας γης και των αγαθών.
Στο Δήμο μας το πρώην στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ο μοναδικός μεγάλος ελεύθερος χώρος που μπορεί να μετατραπεί σ’ ένα μεγάλο πάρκο – δάσος, χώρο αναψυχής, περιπάτου και παιχνιδιού για τα παιδιά, πολιτιστικής δράσης και ελεύθερης άθλησης. Χώρος πηγή ζωής για όλο το Δήμο και τη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Ταυτόχρονα δύο εκτάσεις της Μενεμένης, δίπλα στην  Θεσσαλονίκης  - Καλοχωρίου και στη Λαχαναγορά, χώροι χρήσιμοι στο Δήμο για αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων σ’ αυτή την πιο υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης και σίγουρα όχι νέο πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο με την κατασκευή ρυπογόνων βιομηχανικών και άλλων οικονομικών δράσεων.

γ) Αντίσταση στη διάλυση των δημόσιων και δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών που επιχειρούν  κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ με την πολιτική της αξιολόγησης.
Σε συνεργασία με το σωματείο εργαζομένων στο Δήμο και τα σωματεία εκπαιδευτικών κ.α. να αναδείξουμε το ζήτημα και τις συγκεκριμένες επιπτώσεις στα κοινωνικά δικαιώματα  (παιδεία, υγεία, πρόνοια) των κατοίκων του Δήμου και να συμβάλλουμε στο μπλοκάρισμα και την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικης.

Δυστυχώς το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε στη συγκεκριμένη ούτε στην επόμενη συνεδρίασή του που επαναφέραμε την πρόταση, συζήτησε αυτά τα θέματα. Για την ακρίβεια ούτε ο Δήμαρχος ούτε καμιά από τις παρατάξεις του Συμβουλίου δε θεώρησε αναγκαίο έστω και να πάρει θέση για την αναγκαιότητα ή μη τη συζήτησής τους. Οι συζητήσεις για το ποιος θα πάει σε ποια επιτροπή και η ανταλλαγή συγχαρητηρίων για την εκλογή του ενός ή του άλλου (από τους πρώην όχι απλά αντιπάλους αλλά εχθρούς...) για την εκλογή τους στα διάφορα όργανα της Τοπ. Αυτοδιοίκησης ήταν μάλλον πιο σημαντική...
Για να αποδειχθεί για άλλη μια φορά:
Η συζήτηση και η λύση για τα πραγματικά προβλήματα, τις ανάγκες και τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας μόνο στα πλαίσια διαδικασιών και οργάνων του ίδιου του λαού μπορεί να γίνει κι εκεί θα οργανωθούν και οι αγώνες για τη διεκδίκησή τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου