Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Δενδροπόταμος Θεσσαλονίκης: Η παιδική χαρά, οι εταιρίες και το χρέος...


Την Τετάρτη 29 του Μάρτη εγκαινιάστηκε, μέσα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα, η πρώτη παιδική χαρά στην περιοχή του Δενδροποτάμου στο Δήμο μας. Με δεδομένο ότι όλα αυτά τα χρόνια στο Δενδροπόταμο (την πιο φτωχή γειτονιά του Δήμου και της πόλης, που κατοικείται κατά κύριο λόγο από Ρομά) δεν υπήρχε ούτε μια παιδική χαρά, η κατασκευή και παράδοσή της αποτελεί ασφαλώς ένα θετικό γεγονός.

Την ίδια στιγμή όμως θα πρέπει να επισημάνουμε δύο ακόμη στοιχεία. Το πρώτο αφορά τη συμβολή της Εταιρείας Φυσικού Αερίου στην κατασκευή αυτής της παιδικής χαράς, με την κάλυψη από αυτήν των εξόδων διαμόρφωσης του χώρου ενώ τα όργανα-παιχνίδια αγοράσθηκαν από το Δήμο. Αυτόματα λοιπόν τίθεται το ερώτημα αν για κάθε μικρό ή μεγάλο αλλά σίγουρα αναγκαίο έργο θα αναζητιέται η συμβολή μιας ιδιωτικής (ιδιωτικοποιημένης ή υπό ιδιωτικοποίηση) εταιρίας, καλύπτοντας τις ελλείψεις της πολιτικής κράτους και Δήμου και ταυτόχρονα "χρυσώνοντας το χάπι" της δικής της ακραίας εκμετάλλευσης πάνω σε δημόσια αγαθά, υπηρεσίες που αφορούν σε κοινωνικά δικαιώματα ή και βλάπτοντας ακόμη το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων (όπως στην περίπτωση του άλλου "χορηγού" και του δικού μας Δήμου σε παιδικές χαρές άλλων γειτονιών, των ΕΛ.ΠΕ.).
Το δεύτερο και πιο σημαντικό ερώτημα αφορά στην ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση και κυρίως να δρομολογηθούν πραγματικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της περιοχής, από την ανεργία και την παρεπόμενη φτώχεια των κατοίκων, την τεράστια έλλειψη υπηρεσιών υγείας, τη μετατροπή της γειτονιάς σε κέντρο διακίνησης ναρκωτικών, τα περιβαλλοντικά προβλήματα με την ανοιχτή πληγή του ρέματος και το παρακείμενο έλος και τόσα άλλα.

Η κατασκευή της παιδικής χαράς ας είναι μια μικρή προκαταβολή για το μεγάλο χρέος κράτους και Δήμου προς τους κατοίκους του Δενδροποτάμου, που πρέπει επιτέλους να αρχίσει να ξεπληρώνεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου