Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Έφυγε από το ΤΑΙΠΕΔ το στρατόπεδο "Μ. Αλεξάνδρου" - Καιρός να γίνει δικό μας!

Μια πολύ καλή για το Δήμο είδηση βγήκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων-Μενεμένης: Το πρώην στρατόπεδο "Μ. Αλεξάνδρου" δεν ανήκει πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ και πέρασε πάλι στην ιδιοκτησία (κατά χρήση) του Δήμου μας!

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον Δήμαρχο στην τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου, στο νόμο που ψηφίστηκε το 2016 για την ίδρυση του "Υπερταμείου" αναφέρεται μεταξύ άλλων και ποια ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που είχαν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, με την ίδρυση του "υπερταμείου", περνάνε σ' αυτό (και προχωρά το ξεπούλημά τους...). Στον κατάλογο αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται τελικά ο χώρος του πρώην στρατοπέδου "Μ. Αλεξάνδρου" (μαζί με το στρατόπεδο "Παπακυριαζή" του Ευόσμου) και άρα επανέρχεται στην προ του 2013 κατάσταση, ανήκει δηλαδή στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ., πρώην Κ.Ε.Δ.) που έχει παραχωρήσει τη χρήση του από το 2008 στο Δήμο Αμπελοκήπων.
Η σωτηρία από το ξεπούλημα του στρατοπέδου, αυτού του μοναδικού μεγάλου χώρου στο Δήμο μας που μπορεί να μετατραπεί σε ένα πνεύμονα πράσινου και αναψυχής, οφείλεται σε πολλούς μα πρώτα και κύρια, κατά τη γνώμη μας, στο κίνημα γειτονιάς. Γιατί ήταν η Πρωτοβουλία Κατοίκων Αμπελοκήπων που με τις μικρές δυνάμεις της ανέδειξε το ζήημα της αρπαγής από το ΤΑΙΠΕΔ το 2013, όταν η δημοτική αρχή αρνούνταν την ύπαρξη του προβλήματος. Και ανάγκασε και τη δημοτική αρχή και σχεδόν όλες τις παρατάξεις να το αναγάγουν σε κυρίαρχο θέμα για το Δήμο λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές του 2014.

Αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει και σήμερα: να μην επαναπαυτούμε στη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος αλλά με κάθε τρόπο δικό μας το στρατόπεδο να κάνουμε. Γιατί η επανάκτηση του στρατοπέδου από την ΕΤΑΔ δεν σημαίνει την οριστική και αμετάκλητη σωτηρία του από το ξεπούλημα. 

Πρώτα απ' όλα κανείς δεν μπορεί να έχει καμιά απολύτως πολιτική εμπιστοσύνη στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ικανότερη από κάθε άλλη, όπως αποδεικνύεται, στις πολιτικές κωλοτούμπες. 

Δεύτερον γιατί δεν ξεχνάμε ότι ως σκοπός της ΕΤΑΔ προσδιορίζεται η αξιοποίηση των ακινήτων με κάθε πρόσφορο μέσο. Η πλήρης κυριότητα και όχι μόνον η διαχείριση των ακινήτων του Δημοσίου περνά στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) και μέσω αυτής στο νέο υπερταμείο, δηλαδή την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ). Πρόκειται κατ’ ουσίαν για το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας που κατέχει, μέχρι τώρα, το ελληνικό Δημόσιο, η κυριότητα του οποίου ήταν εν πολλοίς στο υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 196 του πολυνομοσχεδίου και τις προβλέψεις του για το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, αυτό απορροφά ως 100% θυγατρική του την ΕΤΑΔ και μαζί της περί τα 71.500 μεγάλα και μικρότερα ακίνητά της μεταξύ των οποίων και 597 νησιά. Υπό μια έννοια υποθηκεύονται όλα αυτά ως εγγύηση των δανειστών για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι το de facto ανώτατο όργανο του νέου ταμείου, το Εποπτικό Συμβούλιο, τελεί υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της Κομισιόν και τoυ ESM.

Και τρίτον γιατί η ιστορία δείχνει πώς ότι μέχρι τώρα φτιάχτηκε στη γειτονιά μας, με σκληρούς αγώνες των κατοίκων αποκτήθηκε! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου