Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Το στρατόπεδο «Μ. Αλέξανδρος» κι άλλα 28 ακίνητα του Δήμου μας “στο σφυρί”

ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ
Το στρατόπεδο 
«Μ. Αλεξάνδρου» 
κι άλλα 28 ακίνητα του Δήμου μας 
“στο σφυρί” για την πληρωμή του χρέους και τη σωτηρία των τραπεζών...
Μπορεί όπου σταθούν κι όπου βρεθούν πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές και παρατρεχάμενοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διαλαλούν την “έξοδο” από τα μνημόνια μα η πραγματικότητα που όλοι ζούμε το ακριβώς αντίθετο δείχνει: μονιμοποίηση των ελαστικών μορφών εργασίας, της ανεργίας και των μισθών πείνας, συνέχιση της φοροεπιδρομής, των πλειστηριασμών λαϊκής περιουσίας και της οικονομικής βίας, αμφισβήτηση παιδείας, υγείας, ασφάλισης ως καθολικών κοινωνικών δικαιωμάτων και προώθηση της ιδιωτικοποίησής τους, μόνιμη επιτροπεία στην ελληνική οικονομία για πολλές δεκαετίες ακόμη.
Δίπλα σ’ όλα αυτά (και τόσα άλλα) και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, της γης και των αγαθών, όπως μεταξύ άλλων αποτυπώνεται και στην παραχώρηση στην ΕΤΑΔ Α.Ε. και το Υπερταμείο 10.119 ακινήτων του Δημοσίου σε όλη τη χώρα. Δάση, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, σχολεία, γήπεδα, δρόμοι, πάρκα, αιγιαλοί κ.ά., εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης πέρασαν με μια υπογραφή του Yes-man της Ε.Ε. Ευτύχη Τσακαλώτου στην ΕΤΑΔ Α.Ε. και μέσω αυτής «κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή άνευ ανταλλάγματος» στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Ε.Ε.ΣΥ.Π. - Υπερταμείο).
Η Ε.Ε.ΣΥ.Π., όπως καθορίζεται από τα μνημόνια, «δεν ανήκει στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα (…) λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας (…) και για 99 χρόνια,  ενεργεί με τρόπο ανεξάρτητο, επαγγελματικό και επιχειρηματικό»,  εποπτεύεται δε από 5μελές εποπτικό συμβούλιο, με τα 2 μέλη να διορίζονται άμεσα από την Κομισιόν και τον ESM ενώ τα υπόλοιπα 3 να είναι της αρεσκείας των «θεσμών». Σκοπός της είναι να ρευστοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων, ώστε τα έσοδα να αποτελέσουν πηγή για την προγραμματισμένη αποπληρωμή του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και επενδύσεις.
Στα 10.119 ακίνητα που περιέρχονται στο Υπερταμείο συμπεριλαμβάνονται από δάση, δρόμους, παραλίες και κτίρια του Δημοσίου μέχρι μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, όπως η Κνωσσός στην Κρήτη ή ο Λευκός Πύργος, η Ροτόντα, το Γεντί-Κουλέ, το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο κ.ά. στη Θεσσαλονίκη. Τίποτα δεν γλιτώνει από τα αδηφάγα σχέδια των “επενδυτών”, της Ε.Ε. και του κεφαλαίου. Κι αν η κυβέρνηση, μπροστά στην κατακραυγή που ακολούθησε την αποκάλυψη της ξεδιάντροπης πολιτικής της, προσπαθεί να καθησυχάσει την κοινωνική πλειοψηφία, μιλώντας για πιθανά «λάθη» και νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει τους αρχαιολογικούς χώρους, όλοι μας ξέρουμε πόση αξία έχουν οι δεσμεύσεις και γενικά και ειδικά στο συγκεκριμένο θέμα με την προϊστορία με τα λιμάνια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το Ελληνικό και τόσα άλλα που ήδη ξεπούλησε.
Μεταξύ των ακινήτων που ξεπουλιούνται για την πληρωμή του δημόσιου χρέους και την εκ νέου σωτηρία των τραπεζών είναι και 29 ακίνητα που βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου μας (4 στους Αμπελόκηπους και 25 στη Μενεμένη), πολλά από τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη ζωή των κατοίκων του Δήμου αλλά και της Δυτικής Θεσσαλονίκης συνολικότερα. Συγκεκριμένα:
  • Το πρώην στρατόπεδο «Μ. Αλεξάνδρου», μαζί με τα σχολεία, τα γήπεδα, το ναό, τα κτίρια και τους χώρους του κοινωνικού παντοπωλείου-φαρμακείου και άλλων υποδομών του Δήμου που βρίσκονται μέσα σ’ αυτό αλλά και την ελπίδα για διαμόρφωσή του σε ένα πνεύμονα και χώρο ζωής για τους κατοίκους των Αμπελοκήπων και της Δυτικής Θεσσαλονίκης
  • οικόπεδο στην οδό Μοναστηρίου 226  στη Μενεμένη, στο οποίο προβλέπεται η ανέγερση του πολύπαθου Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου Αμπελοκήπων καθώς και πάρκου και ναού
  • τα Συμμαχικά νεκροταφεία των θυμάτων του Α' Π.Π. στην οδό Λαγκαδά, που πέραν της ιστορικής σημασίας τους, αποτελούν και πνεύμονα πράσινου για τη γύρω περιοχή
  • το Ινδικό νεκροταφείο των θυμάτων του Α' Π.Π. στο Δενδροπόταμο
  • οικοπεδική έκταση με κατοικίες στην οδό Διός (περιοχή Ακριτών) στους Αμπελόκηπους
  • οικοπεδική έκταση με κατοικίες, κήπους κ.ά. στην οδό Κουτηφάρη στους Αμπελόκηπους
  • ο εμπορευματικός σταθμός (με τα κτίριά του) και άλλες οικοπεδικές εκτάσεις (μέχρι και δρόμοι)  στην Εθνική και την Περιφερειακή οδό καθώς και τη «Συμμαχική Οδό» στη Μενεμένη


Αλλά και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές έχουν τεράστιες ευθύνες για την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας, της γης και των αγαθών, για την παραχώρηση στο κεφάλαιο της γης, των νερών, δασών, θαλασσών, κτιριακών υποδομών, των ιστορικών και αρχιτεκτονικών μνημείων. Είναι υπόλογες γιατί στο όνομα της «ανάπτυξης», της «αδυναμίας να εξυπηρετήσουν τις κοινωνικές ανάγκες» και της εισροής επενδυτών προωθούν την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης των πάντων.
Η Δημοτική Κίνηση «ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης», ήδη από τις πρώτες μέρες που είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία του νέου ξεπουλήματος κατέθεσε ερώτημα-αίτημα συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων στις 24 του Σεπτέμβρη. Απαντώντας στο ερώτημά μας οι υπηρεσίες του Δήμου διερεύνησαν και παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο ακριβής κατάλογος των 29 ακινήτων που περνούν στο Υπερταμείο. Ταυτόχρονα η Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε για την αναλυτικότερη συζήτηση του θέματος στο επόμενο Δημοτ. Συμβούλιο , στο οποίο με την εκ νέου αναλυτική τοποθέτησή μας και την πίεση που ασκήσαμε, υιοθετήθηκε ψήφισμα με το οποίο το Δημοτ. Συμβούλιο Αμπελοκήπων-Μενεμένης ζητά την κατάργηση της παραχώρησης των 29 ακινήτων από την περιοχή του Δήμου μας αλλά και συνολικά το 10.119 ακινήτων από όλη τη χώρα που παραχωρούνται στο Υπερταμείο.

Όμως αυτή η πολιτική δεν σταματά, δεν ανατρέπεται ούτε με ψηφίσματα διαμαρτυρίας και τις ανεμικές φωνές αυτών που κατά βάση συμφωνούν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική ούτε με αναθέσεις σε επίδοξους σωτήρες. Καλούμε τους κατοίκους και τις συλλογικότητες να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, κόντρα στους σχεδιασμούς κυβέρνησης (και μνημονιακών κομμάτων), Ε.Ε. και κεφαλαίου με τη συμπαιγνία περιφερειακών και δημοτικών αρχών. Εμείς δεν χρωστάμε σε τράπεζες, Ε.Ε. και ΔΝΤ, δεν πληρώνουμε το χρέος που δημιούργησαν οι καπιταλιστές, δεν πουλάμε δημόσια περιουσία και κοινωνικά αγαθά. Να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν, η πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό, η Ε.Ε., το ΔΝΤ, οι τράπεζες!
  • Να ανακληθεί η παραχώρηση των 10.119 ακινήτων του Δημοσίου στην ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο
  • Να μην παραχωρηθεί κανένα από τα ακίνητα που βρίσκονται στο Δήμο μας στο Υπερταμείο. Να αποδοθούν άμεσα στο Δήμο όσα από αυτά καλύπτουν ανάγκες και βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής στην περιοχή
  • Κατάργηση του Υπερταμείου και όλων των μνημονιακών μέτρων - Διαγραφή του Χρέους και κρατικοποίηση των τραπεζών


Από την εκδήλωση της "ΑΥΠΑΚΟΗΣ" στις 23 Νοέμβρη 2018
Από την εκδήλωση της "ΑΥΠΑΚΟΗΣ" στις 23 Νοέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου