Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Το θέμα των εγκαταστάσεων LNG της Elpedison στον Θερμαϊκό στο Δημοτ. Συμβούλιο Αμπελοκήπων-Μενεμένης


Την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 (και αφού πρώτα δημοσιοποιήσαμε* και στείλαμε σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμπελοκήπων-Μενεμένης) ο δημοτ. σύμβουλος της ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ Κωνσταντίνος Ηλίας έθεσε προς συζήτηση και λήψη απόφασης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της αδειοδότησης για την εγκατάσταση και επέκταση πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Elpedison στις ακτές της Θεσσαλονίκης.

Στη συνεδρίαση δήμαρχος και δημοτική αρχή δήλωσαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για το ζήτημα. Καθόλου πειστικά βέβαια καθώς περιλαμβάνονταν στους αποδέκτες του εγγράφου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) που απευθύνονταν και ζητούσε την τοποθέτηση όλων των Δήμων του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης και κυρίως γιατί το θέμα κυριάρχησε στην επικαιρότητα της πόλης τις τελευταίες μέρες. Δυστυχώς όμως ακόμα λιγότερο πειστικός ήταν ο κύριος δήμαρχος στη δήλωση αντίθεσης στο “έργο” που κατέθεσε με βάση την αιτιολόγησή της αλλά και την συνολική στάση και αξία που δίνει η δημοτική αρχή στο ζήτημα. Όπως χαρακτηριστικά γράφει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δημοτικός μας σύμβουλος:

«Είχαμε προγραμματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο στις 20:00. Λόγω των εγκαινίων της έκθεσης ζωγραφικής στην αυλή της δημοτικής βιβλιοθήκης το συμβούλιο ξεκίνησε στις 20:30. Ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση μετά από 30' λεπτά κι ενώ το δημοτικό συμβούλιο ήταν σε εξέλιξη συζητώντας το φλέγον θέμα της υπό εγκατάστασης και λειτουργίας νέας μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της ELPEDISON στην γειτονιά μας, δηλαδή μέσα στον Θερμαϊκό κόλπο, ο δήμαρχος έφυγε από την αίθουσα λέγοντας ότι έχει μια υποχρέωση. Και ποια ήταν η σημαντική υποχρέωση του Δημάρχου; Έπρεπε να πάει στην συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου στην μονή Λαζαριστών και να παρατήσει στα κρύα του λουτρού τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του και την αντιπολίτευση αλλά και τα φλέγοντα θέματα του Δήμου στην τύχη τους, απολαμβάνοντας τον μεγάλο συνθέτη. Και μάλιστα είναι τόσο οφθαλμοφανής η απαξίωση των θεσμών που η επίσημη σελίδα του Δήμου στο Facebook ανεβάζει ανερυθρίαστα και τις ανάλογες φωτογραφίες για την αποφυγή κάθε παρεξήγησης. Αυτός είναι ο σεβασμός στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους δημότες του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης»!

Ως προς την ουσία δε του ζητήματος, το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του στην αδειοδότηση του έργου. Αντί όμως μια ξεκάθαρης απόφασης αντίθεσης που ζήτησε η "ΑΝΥΠΑΚΟΗ", δήμαρχος και δημοτική αρχή σχετίζουν την αντίθεσή τους με την έλλειψη ενημέρωσής τους. Το ακόμα χειρότερο όμως είναι ότι ζητούν ενημέρωση όχι από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικούς επιστήμονες της Θεσσαλονίκης που έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος αλλά αποκλειστικά και μόνο από τους εκπροσώπους της ενδιαφερόμενης εταιρείας Elpedison και της Ρ.Α.Ε. που της  δίνει την άδεια!

Δικαιούμαστε έτσι να πούμε, παραφράζοντας την λαϊκή παροιμία, ότι ο δήμαρχος ρωτά τον λύκο αν μπορεί να φυλάει τα πρόβατα... 

* Βλ.:  https://anipakoi.blogspot.com/2023/06/elpedison.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου