Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Ημέρωμα ψυχών - Μιλώντας για τους τετράποδους συνδημότες μας



γράφει η Μαρία Τζούλη, εκπαιδευτικός




Μέτρο (καθρέφτης) της ανθρωπιάς μας είναι η συμπεριφορά μας προς τα πιο αδύναμα πλάσματα.

Ένδειξη του πολιτισμού ενός τόπου (χώρας, δήμου, γειτονιάς...) αποτελεί η ευζωία την οποία εξασφαλίζει σε κάθε πλάσμα που αναπνέει στα όρια του. Αποτελεί δείγμα πολιτιστικής καθίζησης και στίγμα για μια τοπική κοινωνία πρωτίστως η κακοποίηση ζώων, αλλά και η εγκατάλειψη και η έλλειψη μέριμνας για τους τετράποδους συνδημότες μας.

Ως κάτοικοι του Δ. Αμπελοκήπων - Μενεμένης θλιβόμαστε και θεωρούμε ανεπίτρεπτο να επαφίεται η επιβίωση πλασμάτων του Θεού, στο φιλότιμο και την υπέρβαση των δυνατοτήτων κάποιων φιλόζωων συνανθρώπων μας, οι οποίοι (όχι μόνο δεν υποστηρίζονται από την δημοτική αρχή όπως είναι το θεσμικό καθήκον της.) αλλά αντιθέτως, πολλές φορές βρίσκονται υπόλογοι και «κατηγορούμενοι» από κάποιους συνδημότες μας, ως υπεύθυνοι ακόμη και για την ίδια την  ύπαρξη αδέσποτων!

 «Τα ταΐζετε γι' αυτό αυξάνονται….», είναι μία καθημερινή   φράση στις γειτονιές μας…

 Δηλαδή,  αν δεν τα τάιζαν τι θα έκαναν; Θα πέθαιναν;

 «Θα ψοφούσαν», κατά το λεξιλόγιο πολλών; Θα επιβίωναν τα ισχυρότερα;

…Όλη η παραπάνω φρασεολογία κι επιχειρηματολογία εμπεριέχουν ρατσιστική λογική, που όπως βλέπουμε και στο υπόλοιπο φάσμα δραστηριοτήτων πολλών συνανθρώπων μας ΔΕΝ εξαντλείται στα αδέσποτα.

Πρωτίστως ως άνθρωποι που αντιλαμβανόμαστε τα κοινά προβλήματα και νοιαζόμαστε για ό,τι συμβαίνει γύρω μας  χωρίς ιδιοτέλεια, και όντας παράλληλα ενεργοί πολίτες κάτοικοι του δήμου μας, όχι μόνο ονειρευόμαστε κι έχουμε σκέψεις για το ζήτημα των αδέσποτων, αλλά  παράλληλα, προτείνουμε:

1. Ένα Δήμο χωρίς αδέσποτα: όχι με τον «τρόπο» κάποιας «τελικής λύσης» αλλά με οργανωμένα και στελεχωμένα καταφύγια ποικίλης προστασίας.

Με εξασφάλιση σίτισης, σήμανσης, ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ, κτηνιατρικής φροντίδας (κάτι για το οποίο οι Δήμοι έχουν ή μπορούν να διεκδικήσουν εξασφαλισμένα κονδύλια). Αν δεν επαρκούν, να γίνει επιτακτικό αίτημα προς την πολιτεία!

Εφόσον γίνει οργανωμένα και αποτελεσματικά η προσπάθεια αυτή, η συμβολή των εθελοντών θεωρείται δεδομένη. Η οργάνωση όμως θα κάνει τη διαφορά και την οργάνωση θεσμικά την διαχειρίζεται η δημοτική αρχή.

2. Το κυριότερο ίσως, αλλά και λιγότερο δαπανηρό: Μέριμνα για την καλλιέργεια κουλτούρας φιλοζωίας στο Δήμο μας, ο οποίος δυστυχώς έχει αρνητική φήμη και τελευταία δυσφημίστηκε εξαιτίας περιστατικών κακοποίησης ζώων.

Προς την επιθυμητή κατεύθυνση θα μπορούσε να παραχθεί διαφημιστικό υλικό -έντυπο και ψηφιακό- και να αναρτηθούν σχετικές αφίσες, όπως και η αντίστοιχη νομοθεσία, σε περίοπτες θέσεις.

Πραγματικά ευεργετική θα ήταν η οργάνωση προγραμμάτων ενημέρωσης στα σχολεία, ιδιαίτερα στα Δημοτικά. Οι τρυφερές ψυχούλες επηρεάζονται πιο εύκολα προς την κατεύθυνση της ανθρωπιάς -αντίδοτο και πρόληψη στη βία που τόσο απειλεί τα παιδιά μας.



ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΑ «ΕΞΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ».

ΑΣ ΜΑΣ ΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΘΩΟΙ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ, 

ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΠΡΙΓΚΗΠΑ Η ΑΛΕΠΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου