Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές...

...ή το ΤΑΙΠΕΔ ξανάρχεται για να ξεπουλήσει 90 στρέμματα δημόσιας γης στη Μενεμένη


    Έντονη συζήτηση και πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα η ανακοίνωση της νέας παρτίδας ξεπουλήματος από το "γνωστό και μη εξαιρετέο" Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ., στο οποίο έχει εκχωρηθεί με βάση το μνημόνιο η αρμοδιότητα της "αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους" (τι ευγενής τίτλος για μια τόσο βρώμικη δουλειά...). Πολλές αντιδράσεις στη Θεσ/νίκη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα έχουν προκαλέσει το ξεπούλημα ακινήτων όπως η Σαλαμίνα στην παραλία της Θεσ/νίκης, η "Σαχάρα" στη Ν. Ηράκλεια, το Πόρτο-Κουφό και το Καλαμίτσι στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, οι "Αμμόλοφοι" στην Καβάλα κ.ά.
    Αυτό για το οποίο δεν έχει ακουστεί τίποτα απολύτως (καμιά ανακοίνωση-συζήτηση στις 3 τελευταίες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, καμιά ανακοίνωση στο site του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης) είναι ότι στην ίδια προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνεται και μια έκταση 90 περίπου στρεμμάτων (89.811τ.μ.) που βρίσκεται στην περιοχή της Μενεμένης και συγκεκριμένα κοντά στο θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου μας, πάνω στην επαρχιακή οδό Θεσ/νίκης-Καλοχωρίου και  λίγα μέτρα από την ΠΑΘΕ (βλ.: http://www.hradf.com/sites/default/files/attachments/properties-lot-b-el.pdf , σελ. 77).

    Και μπορεί το συγκεκριμένο κομμάτι γης να μη βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή, αντίθετα να βρίσκεται ανάμεσα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και αποθήκες, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολύ καλύτερα ως δημόσιος χώρος (ή και δημοτικός, αν παραχωρούνταν στο Δήμο μας) για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής, από το ξεπουληθεί "έναντι πινακίου φακής" στον οποιονδήποτε μεγαλοκαρχαρία για να φτιάξει κάποιες εγκαταστάσεις που θα υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο αυτό το πιο επιβαρυμένο περιβαλλοντικά κομμάτι της πόλης.

    Να δηλώσουμε  ότι απλά μας φαίνεται λίγο περίεργο να μη γνωρίζει τίποτα η δημοτική αρχή . Εκτός αν (για δεύτερη φορά, για να μην ξεχνάμε ότι και η προσπάθεια ξεπουλήματος του στρατοπέδου "Μ. Αλεξάνδρου" από το ΤΑΙΠΕΔ επίσης δεν αναδείχθηκε από το Δήμο...) δεν αισθάνεται την ανάγκη να συζητήσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, να το φέρει στη δημοσιότητα, να διερευνήσει πώς θα οργανώσουμε την αντίδρασή μας στο ξεπούλημα του τόπου μας (ευρύ και στενού).
    Ώρα λοιπόν ν' αναλάβουμε δράση οι πολίτες αυτού του δήμου, να απαιτήσουμε τη συζήτηση του θέματος στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο και να οργανώσουμε την αντίδρασή μας στο ξεπούλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου