Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Η ζωή και η υγεία των κατοίκων της Δυτ. Θεσσαλονίκης πάνω από τα κέρδη των ΕΛ.ΠΕ.


Παρά τις διαμαρτυρίες χρόνια τώρα των κατοίκων κυρίως του Κορδελιού και του Ευόσμου, αλλά και της Μενεμένης, των Αμπελοκήπων και όλης της Δυτικής Θεσσαλονίκης για την έντονη δυσοσμία που όλο και πιο συχνά παρατηρείται στην περιοχή.

Παρά την "δια γυμνού οφθαλμού" διαπίστωση ότι η ρύπανση προκαλείται από τα ΕΛ.ΠΕ., οι εγκαταστάσεις των οποίων βρίσκονται σε "απόσταση αναπνοής" από κατοικημένες περιοχές στους Δήμους Κορδελιού-Ευόσμου, Δέλτα και Αμπελοκήπων-Μενεμένης, πράγμα που καθιστά άμεσα αισθητό καθετί που "ξερνάνε" τα φουγάρα τους.

Παρά την προκλητική στάση της (ιδιωτικοποιημένης πια) μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας πετρελαιοειδών, των ΕΛ.ΠΕ. του Λάτση, που όχι μόνο αρνείται την ευθύνη της αλλά συνεχίζει και ζητά να επεκτείνει τις δραστηριότητες που προκαλούν το πρόβλημα αλλά και πριν 2 χρόνια έφτασε στο σημείο να αναθέσει σε εταιρεία το φακέλωμα όλων αυτών που αντιδρούν στο έγκλημά της και την αναζήτηση τρόπων να τους σταματήσει.

Παρά, τέλος, την ήδη από το καλοκαίρι ολοκληρωμένη επιστημονική απάντηση μετά από έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ για την πηγή της δυσοσμίας και την αποδίδει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στα ΕΛ.ΠΕ.: "Από τις βιομηχανικές δραστηριότητες που βρίσκονται στα Δ-ΒΔ του Κορδελιού και το αντικείμενό τους σχετίζεται με πιθανή εκπομπή θειούχων πτητικών οργανικών ενώσεων, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις μερκαπτανών (μέχρι και 20πλάσιες της διάμεσης συγκέντρωσης που μετρήθηκε μέσα στο Κορδελιό) παρατηρήθηκαν σε ορισμένες μονάδες των ΕΛ.ΠΕ., κυρίως στη μονάδα αφυδάτωσης της λάσπης και στη μονάδα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων, οι οποίες φαίνεται να αποτελούν εν δυνάμει πηγές δυσοσμίας για την αστική περιοχή του Κορδελιού όταν επικρατούν ευνοϊκές για τη μεταφορά μετεωρολογικές συνθήκες. Στις υπόλοιπες βιομηχανικές δραστηριότητες, οι συγκεντρώσεις μερκαπτανών ήταν χαμηλότερες ή το πολύ στα ίδια επίπεδα με τις αντίστοιχες τιμές μέσα στο Κορδελιό" (σ. 20 από τα ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ της Συνοπτικής Έκθεσης).

Σήμερα τα ΕΛ.ΠΕ. με την ανοχή κυβερνήσεων (και αρμόδιου υπουργείου), Δήμων της περιοχής και Περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας συνεχίζουν να δηλητηριάζουν τη ζωή μας. Είναι χαρακτηριστικό σε σχέση με την έρευνα την οποία η Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας παράγγειλε, πλήρωσε και "μετά βαΐων και κλάδων" προεκλογικά παρουσίασε, αλλά δεν έκανε το ίδιο και για το πόρισμά της. Συγκεκριμένα το πόρισμα παρουσιάστηκε στις 14/8/2019 με ένα δελτίο τύπου όπου τα καταδικαστικά για τα ΕΛ.ΠΕ. συμπεράσματα που παραθέσαμε πιο πάνω, δεν αναφέρονται πουθενά και η συνοπτική έκθεση των ερευνητών του ΑΠΘ γίνεται μια απλή παραπομπή στο τέλος του κειμένου. Αντίθετα στο τεχνηέντως γραμμένο δελτίο τύπου γίνεται αναφορά μόνο στο ιστορικό του θέματος και με ένα τρόπο που αφήνεται να εννοηθεί ότι: "Προς το παρόν είναι άγνωστη/ες η/οι χημική/ές ουσία/ες που προκαλούν τη δυσοσμία και συνεπώς και η πηγή"....
Και η ανοχή κυβερνήσεων, Δήμων και Περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας φτάνει στα όρια της συνενοχής όταν π.χ. Περιφέρεια και Δήμοι της περιοχής, παρά τις κατά καιρούς "κορώνες" των Δημάρχων, όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσει το έγκλημα των ΕΛ.ΠΕ. αλλά αποδέχονται τις δωρεές και χορηγίες, υποτροφίες, παιδικές χαρές κ.ά. μικροέργα στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, "χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς" των Δυτικών Συνοικιών.

Όπως πολύ σωστά σημειώνει η συλλογικότητα του Κορδελιού-Ευόσμου "Η Αναπνοή είναι Δικαίωμα", που με ένα πολύ σοβαρό τρόπο ασχολείται με την ανάδειξη του θέματος: "κανένα μέτρο προς την επίλυση του προβλήματος δεν έχει δρομολογηθεί. Τα πρόστιμα και οι αυστηρές τιμωρίες που υποσχόταν η ΠΚΜ, σε όποιον αποδειχθεί υπαίτιος γι’ αυτή την κατάσταση, δεν επιβλήθηκαν ποτέ! Αντίθετα, η λειτουργία των ΕΛ.ΠΕ. εντός του αστικού ιστού, που επεκτείνεται με νέες πρόσφατες άδειες στην θυγατρική Elpedison, έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων, τον κίνδυνο πρόκλησης μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος (SEVESOIII), την αδυναμία μεταξύ άλλων ανέγερσης σχολείων, τη μείωση της αξίας των ακινήτων και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων".

Είναι φανερό ότι μόνο η μαζική, δυναμική κι ανυποχώρητη κινητοποίηση των κατοίκων της Δυτικής Θεσσαλονίκης μπορεί να βάλει φραγμό στην εγκληματική αυτή δραστηριότητα των ΕΛ.ΠΕ. Ως δημοτική κίνηση "ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης", στρατευόμαστε σ' αυτόν τον αγώνα και απαιτούμε:

·                     την άμεση λήψη μέτρων για την εξάλειψη της αέριας ρύπανσης, 
·                     την ακύρωση των σχεδίων επέκτασης της Elpedison   και άλλων ρυπογόνων δραστηριοτήτων των ΕΛ.ΠΕ.
·                     την κρατικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ., ως επιχείρησης στρατηγικής σημασίας και τη λειτουργία τους με κοινωνικό έλεγχο και προς όφελος της εργαζόμενη πλειοψηφίας και όχι του μεγάλου κεφαλαίου

Συμμετέχουμε και καλούμε όλους τους κατοίκους της πόλης στη συγκέντρωση που οργανώνεται από τοπικούς φορείς την Κυριακή 20 Οκτώβρη, στις 11π.μ., στο παλιό Δημαρχείο Κορδελιού (Εθν. Αντίστασης και Αν. Παπανδρέου) και την πορεία στα ΕΛ.ΠΕ.

Θα συνεχίσουμε δε να θέτουμε το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, απαιτώντας (αντί της συνεργασίας) την καταγγελία και λήψη μέτρων απέναντι στα ΕΛ.ΠΕ. για τη ρυπογόνα και καταστροφική για την υγεία και τη ζωή μας δραστηριότητα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου