Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

«FlyOver» Θεσσαλονίκης, ένα εγχειρίδιο διασπάθισης δημόσιου χρήματος(1) προς τέρψη των εργολάβων, με παράλληλα θύματα εργαζόμενους και περιβάλλον




Η εξαγγελία και στη συνέχεια η αρχή της υλοποίησης του φαραωνικού  «FlyOver» φέρνει φαραωνικά κέρδη στους μεγαλοεργολάβους και τις κατασκευαστικές εταιρίες και φαραωνικές πληγές στους κατοίκους και στους εργαζόμενους της πόλης μας.

Δεδομένης της έλλειψης επαρκούς δημόσιας συγκοινωνίας και υποδομών μετακίνησης στην πόλη μας, η ανακοίνωση και κατόπιν η έναρξη εργασιών στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης για την δημιουργία του «FlyOver» μόνο επιπλέον προβλήματα πρόσθεσε στα πολλά ήδη υπάρχοντα. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που κινούνται καθημερινά στον περιφερειακό δρόμο, είναι εργαζόμενοι που πηγαινοέρχονται στις εργασίες τους, καθώς επίσης κι επαγγελματικά οχήματα τροφοδοσίας πρώτων υλών, μεταφορών, διανομής και λοιπών υπηρεσιών.

Η εμπειρία από απρόοπτα (ατυχήματα ή βλάβες κινούμενων οχημάτων εντός του δρόμου) ενώ ακόμη είχαν από τρεις λωρίδες κίνησης το κάθε ρεύμα κυκλοφορίας, ήταν πολλές φορές «τραυματική» λόγω των καθυστερήσεων και των επιπλέον κινδύνων που προέκυπταν.

Με τα νέα δεδομένα και την απώλεια της μίας λωρίδας από το κάθε ρεύμα κυκλοφορίας, η κατάσταση έγινε εξαιρετικά δύσκολη, τόσο από άποψη χρόνου όσο κι από άποψη κόστους μετακίνησης, γεγονός που από μόνο του κάνει ασύμφορη2 την αναγκαία μετακίνηση πολλών εργαζόμενων από και προς τις εργασίες τους. Παρόμοια η κατάσταση κι εντός της πόλης όπου μεταφέρθηκε ένα κομμάτι της κίνησης, με αποτέλεσμα οι χρόνοι και το κόστος μετακίνησης να αυξηθούν εκθετικά, μαζί με τα πρόστιμα της τροχαίας.

Ειδικότερα δε για τους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη, καθώς όχι μόνο η μετακίνηση προς την ανατολική Θεσσαλονίκη μέσω της περιφερειακής έχει δυσκολέψει τραγικά αλλά σχεδόν απαγορεύεται πια η μετακίνηση από τα δυτικά προς το κέντρο, αφού φορτώθηκαν ακόμη περισσότερο οι λίγοι και ήδη βεβαρυμμένοι δρόμοι που υπήρχαν.

Εννοείται πως αυτή η εξέλιξη αφήνει τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σ’ ένα νομό που έχει ήδη τις τρεις3 από τις πέντε χειρότερες περιοχές της χώρας σε ποιότητα αέρα. Τα όποια περιβαλλοντικά προβλήματα θα αυξηθούν δραματικά όταν ξεκινήσει η καταστροφή  82.000 τ.μ. αναδασωτέας δασικής έκτασης και υλοτόμησης 20.000 τ.μ. δενδρώδους έκτασης με πεύκα, έλατα κ.λπ.!

Οι συνέπειες στην υγεία και την τσέπη των κατοίκων είναι ανυπολόγιστες, την στιγμή που το πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης σε όλες τις βαθμίδες  εξαπολύει κριτική σε όσες φωνές διαφωνούν με την δημιουργία του
FlyOver, με «συνήθη ύποπτο» και σ’ αυτή την περίπτωση το κ. Κυρίζογλου, ο οποίος αντιστρέφοντας την πραγματικότητα ρίχνει τις ευθύνες στα θύματα, τους κατοίκους της πόλης που αντιδρούν και όχι τους θύτες, την κυβέρνηση που τέτοια καταστροφικά έργα σχεδιάζει και το τεχνικό/κατασκευαστικό κεφάλαιο που θησαυρίζει4.

Αν κι εφόσον ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο που γίνεται πρώτη φορά με Σ.Δ.Ι.Τ. στον χώρο των κατασκευών, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρχουν διόδια διέλευσης που θα τα διαχειρίζεται μαζί με την συνολική εκμετάλλευση του δρόμου η κατασκευάστρια εταιρία!
Ταυτόχρονα όλο το επιπλέον κόστος που θα προκύψει από τις καθυστερήσεις, θα μετακυλιστεί στις τσέπες των πολιτών και στις πλάτες των εργαζόμενων λόγω της τροποποίησης των ωραρίων που θα κάνουν κάποιες εταιρίες, εκμεταλλευόμενες το πλαίσιο  «ελαστικότητας» που τους δίνει ο νόμος Χατζηδάκη, όπως έχουν επισημάνει σωματεία εργαζομένων και συλλογικότητες. Δημόσιο κι εργαζόμενοι πολλαπλά χαμένοι ενώ το τεχνικό/κατασκευαστικό κεφάλαιο όπως πάντα  πολλαπλά κερδισμένο!

- Αναγκαιότητα η ακύρωση του συγκεκριμένου έργου

- Αναγκαιότητα η έμπρακτη στήριξη, επέκταση κι ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών, Μ.Μ.Μ. και υποδομών μετακίνησης, ειδικά προς τις εργατικές συνοικίες της πόλης.

Ζητάμε ΔΩΡΕΑΝ ποιοτικές δημόσιες συγκοινωνίες για όλους!

 

1                      Ο κ. Γαρδελίνος σημείωσε ότι το Flyover είναι το πρώτο μεγάλο οδικό έργο Σ.Δ.Ι.Τ. που θα κατασκευαστεί στη χώρα και ένα από τα μεγαλύτερα υπό κατασκευή έργα στη Θεσσαλονίκη… https://www.voria.gr/article/gardelinos-proteraiotita-gia-flyover-o-mikroteros-dynatos-antiktypos-stoys-katoikoys

2                      Θεσσαλονίκη: Εργαζόμενοι σε απόγνωση – Φεύγουν από τα σπίτια τους λόγω Fly Over …
https://www.typosthes.gr/thessaloniki/334816_thessaloniki-ergazomenoi-se-apognosi-feygoyn-apo-ta-spitia-toys-logo-fly-over

3                     Στη Θεσσαλονίκη οι τρεις από τις πέντε περιοχές της χώρας με τη χειρότερη ποιότητα αέρα…

https://greenagenda.gr/%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5/

4                     Κυρίζογλου: Να πάψει η... Θεσσαλονικίτιδα κάθε φορά που πάει να γίνει ένα μεγάλο έργο…

https://www.voria.gr/article/o-kyrizogloy-apo-tin-imerida-tis-voria-gia-fly-over-metro-kai-thessalonikitida



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου