Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Στο Δενδροπόταμο, την πιο φτωχή κι εγκαταλειμμένη γειτονιά της πόλης

Τρίτη 8 Απρίλη, 6.30μ.μ., στο ΚΑΠΗ Δενδροποτάμου
Συγκέντρωση-Συζήτηση με τον υποψ. δήμαρχο Ηλία Σμήλιο
και κατοίκους της περιοχής

Στο Δενδροπόταμο, συνοικία που 'χει πάρει τ' όνομά της από το ρέμα που διέσχιζε πριν δεκαετίες όλη τη Δυτική Θεσ/νίκη και, μετά από μακροχρόνιους αγώνες των κατοίκων, έκλεισε ολόκληρο εκτός από το κομμάτι που διασχίζει αυτή η συνοικία και παραμένει ανοιχτό, αποτελώντας καθημερινό κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων της, όπως κι ο βάλτος που υπάρχει λίγο παραδίπλα κι εκτείνεται μέχρι τη θάλασσα.
Στο Δενδροπόταμο που ο αναλφαβητισμός "χτυπάει κόκκινα" και θα 'πρεπε να αποτελεί ζώνη πρώτης εκπαιδευτικής προτεραιότητας, το πρόβλημα της σχολικής στέγης θα χρειαστεί πολλά χρόνια ακόμη για να λυθεί, μια που μόλις πριν μερικούς μήνες άρχισε να αντιμετωπίζεται.
Στο Δενδροπόταμο που ενώ οι ανάγκες είναι αυξημένες, η υγειονομική περίθαλψη παραμένει άγνωστη λέξη, καθώς απλά περνούν 1-2 γιατροί μια-δυο μέρες την εβδομάδα ενώ ακόμα και για τους εμβολιασμούς των παιδιών αναγκάζονται να καταφύγουν στους Γιατρούς του Κόσμου.
Στο Δενδροπόταμο που από τα ΜΜΕ και γενικά από έναν ανέξοδο καθωσπρεπισμό της πόλης θεωρείται ως κέντρο της εγκληματικότητας, χωρίς όμως καμιά βοήθεια στον αγώνα των ίδιων των κατοίκων να βάλουν φραγμό  σε παραβατικές (ή και εγκληματικές, όπως η διακίνηση ναρκωτικών) συμπεριφορές.
Στο Δενδροπόταμο που η ανεργία και η απαγόρευση ουσιαστικά εργασίας με τη μη παροχή μιας άδειας μικροπωλητή που εκατοντάδες κάτοικοι ζητούν, σπέρνουν τη φτώχεια και στέλνουν δεκάδες οικογένειες στα συσσίτια για την επιβίωσή τους.
Στο Δενδροπόταμο με την πλούσια καλλιτεχνική (μουσική κυρίως και χορευτική) παράδοση των κατοίκων του, δεν υπάρχει ούτε ως σκέψη η δημιουργία ενός δημοτικού ωδείου ή απλά κάποιων χώρων για καλλιτεχνική δημιουργία.
Στο Δενδροπόταμο όπου οι ρατσιστικές αντιλήψεις αποκτούν πρόσωπο και φαίνονται στην εγκατάλειψη ανθρώπων και υποδομών στη "μοίρα" τους. Όπου κράτος και τοπικό κράτος-Δήμος προσπαθούν (και μάλλον το καταφέρνουν) να επιβάλλουν διαχωρισμούς μεταξύ των Ρομά και άλλων κατοίκων της περιοχής, λες και το ανοιχτό ρέμα, οι ελλείψεις στην παιδεία, η ανυπαρξία υπηρεσιών υγείας, η ανεργία κι η φτώχεια δε χτυπούν (έστω και σε διαφορετικό βαθμό) όλους τους κατοίκους...

Εδώ ο κοινωνικός μεσαίωνας που επιβάλλουν στη χώρα κυβέρνηση-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.-κεφάλαιο είναι ήδη παρών...

Εδώ στην πιο φτωχή και συνάμα πιο εγκαταλειμμένη γειτονιά της Θεσ/νίκης την Τρίτη 8 Απρίλη θα συζητήσουμε με τους κατοίκους και θ' αναζητήσουμε λύσεις για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής.
Πάμε όχι ως σωτήρες, όχι για να μοιράσουμε υποσχέσεις ή ό,τι άλλο που τελικά προσβάλει τους ανθρώπους. Έχουν βαρεθεί τέτοιους πολιτικούς και πολιτικές σ' αυτή την εγκαταλειμμένη γειτονιά.
Στη συγκέντρωσή μας φιλοδοξούμε όχι τόσο να μιλήσουμε όσο ν' ακούσουμε τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής. Φιλοδοξούμε όχι μόνο να καταθέσουμε σκέψεις και προτάσεις (που προέκυψαν μέσα από πολλές συζητήσεις) αλλά να συμβάλλουμε στην ανάδειξη των προβλημάτων και την αυτοοργάνωση των ίδιων των κατοίκων, ικανό και αναγκαίο όρο για να διεκδικήσουν και να κερδίσουν πραγματικές λύσεις στα πραγματικά τους προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου