Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Η εκδήλωση της Δημοτικής Κίνησης "ΑΝΥΠΑΚΟΗ" στο Δενδροπόταμο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη 8 Απρίλη, στο ΚΑΠΗ Δενδροποτάμου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση της Δημοτικής Κίνησης “ΑΝΥΠΑΚΟΗ στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης”.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Ηλίας Σμήλιος, υποψήφιος δήμαρχος της “ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ”, ο οποίος αναφέρθηκε στα κύρια ζητήματα που απασχολούν την περιοχή. Από το ζήτημα του ανοιχτού ρέματος που διασχίζει τη συνοικία και του παρακείμενου βάλτου που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των κατοίκων μέχρι την παντελή έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης και το αίτημα για δημιουργία ενός κέντρου υγείας αστικού τύπου πλήρως εξοπλισμένου σε προσωπικό και εργαστήρια, δίνουν τα πρώτα άμεσα ζητήματα πάλης για τη γειτονιά. Στα ζητήματα της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης μιας κοινωνίας, πρέπει να διεκδικήσουμε την άμεση κατασκευή όλων των αναγκαίων σχολικών κτιρίων και την εφαρμογή προγραμμάτων αντισταθμιστικής αγωγής και αλφαβητισμού ενηλίκων καθώς και την αξιοποίηση των υπαρχόντων, τη δημιουργία νέων και τη δυνατότητα χρήσης απ’ όλους χώρων δημιουργικής έκφρασης των κατοίκων, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων. Τέτοιες δράσεις άλλωστε (σε συνδυασμό με μέτρα αντιμετώπισης της φτώχειας των κατοίκων) θα αποτελούσαν και την πιο αποτελεσματική απάντηση σε παραβατικές (ή και εγκληματικές, όπως η διακίνηση ναρκωτικών) συμπεριφορές. Δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και του κοινωνικού μεσαίωνα που επιβάλλουν στη χώρα κυβέρνηση-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.-κεφάλαιο, τη φτώχεια και την ανεργία που μαστίζουν (και) τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και την προσπάθεια ψηλάφησης κάποιων άμεσων λύσεων, όπως η παροχή αδειών μικροπωλητή στους Ρομά κατοίκους της περιοχής κ.ά. Όλα αυτά απαιτούν την συγκρότηση ενός κινήματος γειτονιάς που θα αναδείξει τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής, θα διεκδικήσει και θα κερδίσει το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των κατοίκων της, ανεξαρτήτως φυλής και χρώματος, στην παιδεία, την υγεία και κάθε κοινωνικό δικαίωμα, στην εργασία και τη ζωή.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ακόμη και τοποθετήθηκε ο Θανάσης Αγαπητός, υποψήφιος περιφερειάρχης με την “Αντικαπιταλιστική Αριστερά - Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία”, που αναφέρθηκε στην απουσία ενδιαφέροντος, βούλησης και μέριμνας που διακατέχει την επίσημη περιφερειακή αρχή για τα προβλήματα του Δενδροποτάμου, πράγμα το οποίο αποτυπώνεται και στη μη έκδοση αδειών μικροπωλητή σε ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου της περιοχής που το μικρεμπόριο είναι η κύρια ασχολία του και το μοναδικό έσοδό του. Η συγκρότηση ενός ρωμαλέου λαϊκού και εργατικού κινήματος που θα αμφισβητεί και θα επιδιώκει να ανατρέψει τις πολιτικές αυτές, που μας οδήγησαν στον κοινωνικό κανιβαλισμό, και τους εκφραστές τους, οφείλει να είναι η απάντηση μας. Ο δικηγόρος Γιώργος Τζαμαδάνης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την “Αντικαπιταλιστική Αριστερά - Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία”, μίλησε για το ρατσισμό που έχει καλλιεργηθεί και τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής και την αναγκαιότητα αλλαγής αυτής της νοοτροπίας.

Σημαντική και πολύτιμη ήταν και η συμμέτοχη των κατοίκων του Δενδροποτάμου που παρουσίασαν και οι ίδιοι τα σημαντικά προβλήματα της περιοχής, αποτύπωσαν την αγανάκτηση τους από τις πολλές και παχυλές υποσχέσεις που τους έχουν δοθεί από τους τοπικούς παράγοντες και την απουσία έργου, καθώς και την θέληση τους να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, να «γράψουν μια νέα σελίδα» για την καθημερινότητα τους.

(βλ. και:  http://anipakoi.blogspot.gr/2014/04/blog-post_7.html )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου