Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Χαρωπές νοικοκυρούλες και μαθήματα μαγειρικής χωρίς υλικά...

   Ίσως και μόνο η φράση "Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης οργανώνει εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας με επίσημη καλεσμένη τη Βέφα Αλεξιάδου" προκαλεί αρκετό γέλιο και δε χρειαζόταν τίποτα άλλο να πούμε. Αλλά στις μέρες μας μια τέτοια εκδήλωση αποτελεί όχι μόνο πρόκληση (μεταξύ άλλων και για το πώς ξοδεύονται τα χρήματα των Δημοτών για τις προεκλογικές φιέστες των δημοτικών αρχόντων) αλλά και προσβολή για τις γυναίκες του Δήμου μας.
   Γιατί στις γυναίκες (και) του Δήμου μας αυτό που λείπει προφανώς και δεν είναι "οι κατσαρολίτσες, τα τηγανάκια και τα πιατάκια" ούτε οι συνταγές αυτής της καλής κυριούλας. Λείπει αυτό που θα τα γεμίσει κι έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες γυναίκες (όπως και άντρες) της περιοχής, που καταδικασμένοι στην ανεργία, τη φτώχεια, την απόλυτη εξαθλίωση, αδυνατούν να εξασφαλίσουν όχι την τάδε σαλτσούλα αλλά και τα εντελώς απαραίτητα για τη διατροφή και την επιβίωση των παιδιών τους.
   Γιατί σε μια μέρα τιμής στους αγώνες των γυναικών (ξεκινώντας από την αιματοβαμμένη απεργία των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας της Ν. Υόρκης, στις 8 Μάρτη 1857) και φτάνοντας στις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών ή τις εργαζόμενες του Φωκά) και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους, είναι προσβολή μια τέτοια εκδήλωση που έτσι απλά το πρότυπο της γυναίκας-μαγείρισσας "καλής νοικοκυρούλας" προβάλει.
   Γιατί αν θέλατε, ως δημοτικοί άρχοντες, να τιμήσετε τις γυναίκες του Δήμου μας, θα μπορούσατε να καλέσετε μια από τις εκατοντάδες γυναίκες της περιοχής που εργάζονται (με τα γνωστά ωράρια...) ή θέλουν να εργαστούν και δεν υπάρχει παιδικός σταθμός ή νηπιαγωγείο που να δέχεται τα παιδιά τους.
   Μια από τις εκατοντάδες ή χιλιάδες γυναίκες της περιοχής που, με την πολιτική της κυβέρνηση και του κόμματός σας, έχουν μείνει άνεργες και προσπαθούν να ζήσουν οι ίδιες και τα παιδιά τους, χωρίς κανένα εισόδημα και πολλές φορές χωρίς ρεύμα ή και νερό στο σπίτι.
   Μια από τις εκατοντάδες νέες γυναίκες, μαθήτριες των τομέων του ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων που κλείσανε ή φοιτήτριες που χωρίς κανένα μέλλον (ελέω μνημονίου και πάλι και της πολιτικής της κυβέρνησης σας, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.) ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν.
   Μια από τις εκατοντάδες γυναίκες εργαζόμενες, τις "ωφελούμενες", των 427 ή 490 ευρώ, γεμίζουν σιγά σιγά και το δικό μας δήμο.
   
   Εκατοντάδες και χιλιάδες καλύτερες επιλογές καλεσμένης είχατε. Αλλά δεν τις επιλέξατε γιατί ο συντηρητισμός  που αποπνέει η εκδήλωση (και η αφίσα) σας έρχεται να δέσει απόλυτα με την αντίληψή σας για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία αλλά και τη στάση σας απέναντι στα προβλήματα που γυναίκες και άντρες, η κοινωνική πλειοψηφία, αντιμετωπίζουμε Την αποδοχή ως μονόδρομο της κοινωνικής βαρβαρότητας κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. και τελικά την εφαρμογή της και στο Δήμο μας.

   Εκτός κι αν η τηλεπερσόνα καλεσμένη σας έχει ανακαλύψει νέες συνταγές και θα παραδώσει στις "χαρωπές νοικοκυρούλες" του Δήμου μας μαθήματα μαγειρικής χωρίς υλικά...


1 σχόλιο:

  1. Ηλία, εύγε!
    Το εξαιρετικό αυτό κείμενο ήδη ταξιδεύει στο διαδίκτυο.
    Χρήστος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή